Andriessen, Bernard/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche

Bernard Andriessen

Bernard Andriessen
Glashütter gangmodel; schoolwerkstuk van Bernard Andriessen 1935.
Bernard Andriessen
tweede van rechts in de onderste rij.

Nederlandse Uurwerkmaker

Bernard Andriessen werd op 16. april 1915 als zoon van Cornelis Andriessen geboren. Hij studeerde van 1935 tot 1936 voor zijn opleiding aan de Deutsche Uhrmacherschule Glashütte (DUS) en vervaardigde er als leerling een gangmodel No. 3906 (1935) een Glashütter schoolhorloge No. 3912 en een micrometer No. 3915. Voor zijn bijzondere resultaten verkreeg hij de Moritz Grossmann oorkonde. Hij was in deze tijd bij de Familie Kreissig in Glashütte in huis gekomen, omdat hij de kamer kon overnemen van de vertrekkende student Henri van Baal.

Bernard was lid van de Saxonia, Zijn verenigingsnaam bij de schoolvereniging was "Bubi". Door het uitroepen van de "Nürnberger Rassengesetze" op 15. September 1935 werden de eerste invloeden van het Nazi regime ook in de ontwikkelingen op school merkbaar. Omdat het lidmaatschap van een vereniging alleen nog voorbehouden was aan zogenaamde "Vollariern", moest de schoolvereniging Saxonia gereorganiseerd worden. Ze werd op 27. Juni 1936 in "Bund ehemaliger Schüler der Deutschen Uhrmacherschule" omgezet. Bernard was daarmee de laatste secretaris van de schoolvereniging Saxonia. Hij was in die tijd zeer goed bevriend geraakt met Karl Geitz (hulpleraar), Heinz Oestreich en Hellmut Haase. Pas op een bijeenkomst van oud-scholieren in Pforzheim van 18. tot 21. Juli 1980 was het voor het errst dat de toenmalige vrienden elkaar gezamenlijk weer zagen.

In Nederland behaalde hij niet lang na zijn studie in Glashütte de titel "Meester Horlogemaker". Evenals zijn vader werd hij ook bestuurslid van de Vakschool Schoonhoven en examinator bij de uurwerkmakers examens.


Op 19. september 1987 stierf Bernard Andriessen.

Meer Afbeeldingen

Weblink

C. Andriessen & Zn Sinds 1848

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge
In anderen Sprachen