Berthoud, Ferdinand/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche

(zie ook Berthoud)

Gebootehuis van Ferdinand Berthoud in Plancemont, A. Bachelin
Ferdinand Berthoud
Zifferblattsignatur einer Taschenuhr von Berthoud
Zakhorloge van Berthoud No. 757
Monument voor Ferdinand-Berthoud in Groslay: A Ferdinand Berthoud Horloger de la Marine, Membre de l'Institut de France, et de la Société Royales de Londres, Chevalier de la Legion d'Honneur, Colonel en Second de la Garde National du District Montmorency

Zwitserse / Franse uurwerkmaker

Ferdinand Berthoud werd op 19. maart 1727 te Plancemont bij Couvet in de regio Neuchâtel ( Zwitserland) geboren. Zijn vader Jean Berthoud was er timmerman, architect en jurist. Hij had nog drie broers Jean Henry Berthoud, Jean-Jacques Berthoud, en Pierre Berthoud.


Inhaltsverzeichnis

Berthoud's opleiding

Op viertienjarige leeftijd ging hij in de leer bij zijn oudere broer Jean Henry, klokkenmaker te Couvet. Hier verbleef hij vier jaar, in april 1745 ging hij naar Parijs. Zijn komst naar de hoofdstad werd zonder twijfel vergemakkelijkt door de aanwezigheid van zijn broer Jean-Jacques, die daar sinds 1742 woonde.

Berthoud in Parijs

Hij trok de aandacht van Julien Le Roy met wie hij langdurig zou samenwerken. Rond 1745 opende hij een atelier in de Rue Harlay. Vanaf 1756 specialiseerde hij zich in het vervaardigen van precisieuurwerken en ontwikkelde rond 1771 zelfstanding de chronometergang met wip, aangedreven door een veer. Vermoedelijk werkte Abraham Louis Breguet enige tijd bij hem. Ferdinand Berthoud was hofleverancier van koning Lodewijk XV en zijn kleinzoon en opvolger Lodewijk XVI. In 1763 en 1766 werd hij naar Londen gezonden, om het geheim van Harrisons H4 chronometer te achterhalen. Zijn belangrijkste verdienste is de ontwikkeling en productie van de Franse marinechronometers. In 1770 werd hij tot "Horloger mécanicien du Roi et de la Marine" (Uurwerkmaker van de koning en de marine) benoemd. Vervolgens werd hij lid van het "Institut de France" en de "Royal Society" in Londen. In 1804 volgde zijn benoeming tot ridder in het Legion d'honneur.
Ferdinand Berthoud was twee keer gehuwd doch stierf kinderloos na een kortstondige ziekte op 20. juni 1807 in Groslay bij Parijs. In Parijs werd een lagere school naar Ferdinand vernoemd, in Couvet, Argenteuil, Groslay, en Besançon werden straten naar hem vernoemd.

Na zijn dood

Na zijn dood nam zijn neef Louis Berthoud het bedrijf over. Deze had zijn opleiding bij zijn oom gehad en was sinds 1784 er weer werkzaam, na het trieste einde van zijn broer Jean Henri. Aangezien Louis onverwacht een vijftal jaren later in 1813 stief. Komt het bedrijf onder leiding te staan van Jean François Henri Motel een leerling van Louis Berthoud en sinds 1806 daar werkzaam. Wanneer deze in 1817 vertrekt zijn de zonen van Pierre Louis Berthoud, Louis en Auguste voldoende opgeleid om onder de naam Berthoud Frères verder te gaan.

Berthoud's publicaties

 • L'Art de régler les pendules,1759; Reprint ISBN 3341007415
 • Essai sur l'Horlogerie, 1763 en 1786
 • Les Longitudes par la mesure de temps, 1773en 1775
 • Traite Des Horloges Marines, 1773
 • Éclaircissements sur l'Invention des Horloges Marines 1773
 • Histoire de la Mesure du Temps, 1787
 • Basisregels, begrippen, voordelen met het realiseren van een zo volkomen mogelijk vervaardigd zakhorloge, 1790
 • 'Traité des Montres à Longitudes, 1792
 • Leidraad voor het begrijpen, gebruik en goed onderhoud van hang- en zakuurwerken, 1791
 • Praktisch onderwijs voor de vervaardiging van een repetitietafelklok, en een zakhorloge met een normale bouwwijze, 1795
 • Suite du Traité des Montres à Longitudes, 1797
 • L'histoire de la Mesure du Temps par les Horloges, 1802
 • Supplément au Traité des Montres à Longitudes 1807
 • De uurwerkmakerskunst, nederlands vaktijdschrift, voorgedragen in 30 lezingen

Afbeeldingen galerij

Literatur

Weblinks

Franse biografie

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge
In anderen Sprachen