Breguet Montres SA/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche
Firmalogo
Breguet gangreserve en maanfase
Breguet Rue Edouard VII No.2

Zwitserse Horlogefabrikant

De naam van deze fabrikant van luxe uurwerken stamt af van Abraham-Louis Breguet , die als de belangrijkste uurwerkmaker en uitvinder in de geschiedenis van het uurwerk wordt gezien. De vormgeving van deze horloges is nog steeds geïnspireerd op Abraham-Louis Breguet’s kenmerken, klassiek, vaak met geguillocheerde wijzerplaat met romeinse cijfers en Breguetwijzers, kasten van massief goud met een ribbelversiering bewerkt. Niet te vergeten de topkwaliteit, van de aangeboden modellen die dan ook gerekend mogen worden tot de duurste horloges die momenteel op de markt zijn.

Inhaltsverzeichnis

Het begin

Abraham-Louis Breguet begon in 1775 te Parijs een werkplaats. Aanvankelijk lag het zwaartepunt op de afwerking van aangekochte basisuurwerken, doch al spoedig volgde daarnaast ook de vervaardiging van in eigen beheer gemaakte zakhorloges, welke afgeleid waren van door Lépine ontwikkelde kalibers. In 1798 presenteerde Breguet bij de nationale tentoonstelling zijn vrij werkende gang met constante kracht, vanaf deze tijd was zijn succes niet meer te stoppen. Zelfs Tsaar Alexander nam de gelegenheid waar om bij een bezoek aan Parijs , het atelier van de grote meester te bezoeken . Daarnaast werd ook zijn verbeterde versie van het automatische uurwerk, de "perpétuelle" een verkoop succes. In 1783 bestelde een officier van de garde van de Konigin, die haar zeer aanbad, een horloge bij Breguet waarin alle tot dan toe bekende complicaties en technieken moesten worden verwerkt. Het horloge werd bekend onder de naam Marie-Antoinette Horloge In 1808 werd Breguet’s zoon Antoine-Louis compagnon van de firma en voerde deze na Breguet’s dood in 1823 verder. Vanaf de samenwerking was de naamgeving van dit ambachtelijke bedrijf „Breguet et fils“.

Verdere geschiedenis van het bedrijf

Na de dood van de stichter werkte Louis nog een tiental jaren verder, als uurwerkmaker was hij zeer zeker goed ontwikkeld doch, de bedrijfsvoering liet te wensen over. Het bedrijf ging bijna ten onder. In 1833 neemt zijn zoon Louis-Clément het bedrijf over. Na de overname van de zaak ging het bedrijf verder onder de naam Breguet, Neveu & Co. Jonas-Louis Lassieur en de boekhouder Trédos waren zijn compagnons, de firma werd "Breguet Neveu & Cie". Niet lang daarna komt Edward Brown, een Engelsman, op het atelier te werken en wordt er de werkplaatsmanager. Deze wordt uiteindelijk directeur en compagnon, vermoedelijk als vervanger van Jonas-Louis Lassieur die in 1850 was gestorven. In 1870 verkocht Louis-Clément het bedrijf aan Brown en werd deze eigenaar van de zaak. Van generatie op generatie werd het gerenommeerde ambachtelijke bedrijf door de familie Brown verder gevoerd, vaak met wisselende vestigingsplaatsen in Parijs. Een van de adressen was niet ver het oude adres aan de Place Vendôme, in de Rue Edouard VII No. 2. Gelegen op de hoek van de Boulevard des Italiens, tussen de Madeleine en de Opera (diesen Ort anzeigen). Weliswaar in het centrum doch niet zo belangrijk als op de plaats waar nu weer Breguet is gevestigd Place Vendôme 6.

In 1970 werd de onderneming dan door de beide Parijse juweliers Jacques & Pierre Chaumet gekocht, die weer horloges wilden vervaardigen zoals ook Abraham-Louis Breguet had gedaan. De heropleving van het merk Breguet was een waar wonder en de belangstelling voor de horloges was vanaf de herintroductie overweligend. Nadat de gebroeders beschuldigd werden van fraude in de diamanthandel ging het bedrijf failliet, en in 1987 kwam Breguet in handen van de investeringsmaatschappij Investcorp. Breguet betrok de uurwerken van de uurwerkfabrikant Nouvelle Lemania. 1999 werd het jaar dat zowel Breguet als Nouvelle Lemania overgenomen werd door de Swatch Group. De uurwerkproductie vindt thans plaats in L'Abbaye gelegen in de Vallée de Joux.

Uurwerken van Breguet, Breguet & Fils en Breguet Neveu & Co.

De Marine-Chronometer Breguet No. 3056 met een chronograafwijzer en twee veertrommels van Breguet et fils hoort bij de collectie uurwerken van de Hamburgse sterrenwacht.

Het Marie Antoinette horloge No. 160 in het Jerusalem Museum „Instituut voor islamitische Kunst“ uit de verzameling van Sir David Salomons. Het horloge werd gestolen in 1983 en dook weer op in 2007, en lag terug in het museum. Dit horloge is het meest gecompliceerde horloge dat ooit werd gemaakt bij Breguet. De opdracht daartoe werd gegeven in 1783 en was uiteindelijk klaar in 1820. Een replica van dit horloge werd op initiatief van Nicolas G. Hayek vervaardigd. In 2005 werden de werkzaamheden gestart en in 2008 te Basel gepresenteerd. Dit replica horloge is, wanneer het niet voor een speciale expositie op tournee is, in het Musée Breguet te zien.

Een stemvorkklok met een 25 cm grote stemvork die gebruikt word om de klok via een speciale ankergang te laten lopen. Deze is thans te zien in het Zwitserse internationale museum, het Musée International d'Horlogerie in La-Chaux-de-Fonds.

Literatuur

Verdere informatie

Adres

Montres Breguet SA
1344 L'Abbaye

Tel.: 021 / 841 90 90
Fax: 021 / 841 90 84

Weblinks

BREGUET MONTRES SA

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge
In anderen Sprachen