J. Straub & Co./nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche
Perla reclameposter ca. 1920
Alpina horlogefabriek Straub & Co. in Biel rond 1910. Tegenwoordig Wenger Watch
Uurwerkproductie bij Straub & Co.
Datei:Alpina Uhrenfabrik Straub & Co. Neu.jpg
Fabriek met uitbreiding aan de linkerzijde helaas niet geheel in stijl opgetrokken

Zwitserse uurwerkfabriek

J.Straub vervaardigde uurwerken voor Alpina Union Horlogère. De Fabriek werd opgericht door Jacob Straub (1855-17. Dezember 1928) in 1883, oorspronkelijk als Perla Uhrenfabrik J. Straub, met de merken Perla en Perlita. Als leverancier voor de Union Horlogère werd Straub steeds belangrijker en nam de productie sterk toe. Om aan de toenemende vraag te voldoen werd in 1900 een nieuwe fabriek betrokken aan de Oberer Quai 51 (Seevorstadt) (deze straat aanwijzen). Deze nieuwe fabriek was zo geconstrueerd dat een eventuele uitbreiding aan de linkerzijde mogelijk was. Deze uitbreiding werd halverwege die eeuw in een modernere versie, en op kleinere schaal gerealiseerd.

Alpina

Niet onbelangrijk was dat Straub de naamgever was van het latere merk Alpina. Oorspronkelijk was deze naam voorbehouden aan twee nieuwe kalibers van Straub, al snel bleek de naam Alpina aan te slaan en vanuit de leden kwam het verzoek om deze naam meer te gebruiken. Straub had hier aanvankelijk bezwaren tegen, doch besefte wel dat Alpina als merknaam een succes was. De naam Alpina mocht door de Union Horlogère gebruikt gaan worden voor alle horloges mits die aan de dezelfde kwaliteitsnormen voldeden. Op de wijzerplaten verdween uiteindelijk de opdruk Union Horlogère. Steeds meer werd de naam Alpina toegepast. Voor de mindere kwaliteit werd gebruik gemaakt van nieuwe namen zoals Festa, Novice, A-werk, en later Terval.

De uurwerken

De firma Straub ontwikkelde een hele serie kalibers voor voor het merk Alpina. Naast de bekende zakhorloge kalibers 331 t/m 338, vervaardigde deze fabrikant een reeks degelijke polshorloges voor heren waarvan de 586, 588,590, 592, 594 en 598 de bekendste zijn. Voor de damespolshorloges werd eenzelfde type werk uitgedacht in kleinere vorm, kaliber 566 en 568. Op basis van het kleinste herenkaliber ontwikkelde men een automatisch horloge met een hamerrotor, kaliber 582 en 584. Straub leverde ook uurwerken (Alpina 588, 582, 447 en 566 tot 568 ofwel P 05, P 09, P 53 en P 81 tot P 85) aan de Rensie Watch Inc, in New York.

Hoewel de kalibers van Straub zeer degelijk en in de praktijk haast onverwoestbaar bleken, hadden ze het nadeel relatief vrij dik te zijn. Een datum mechaniek zou het horloge nog dikker maken. Voor uurwerken met een datum moest men kalibers van de Ebauches S.A. gebruiken. Het bekendste vormwerk van Straub voor herenhorloges was kaliber 490 en het iets kleinere kaliber 475. De polshorloge uurwerken van Straub zijn makkelijk te herkennen door dit teken op de platine onder de balans.

Begin zeventiger jaren van de vorige eeuw werd de fabriek gesloten, de laatste directeur/eigenaar van de fabriek was A. Aeschliman. de maschines ginge op de schroothoop uit angs dat ze ergen in Azië gebruikt zouden worden. De come-back van het merk in 2002 met Alpina Watch International S.A. in Genève mocht hij echter nog meemaken dankzij zijn hoge leeftijd. Hij was nagenoeg blind, maar met behulp van zijn vrouw, kon hij nog het nodige aan informatie over Alpina aan de nieuwe eigenaren overdragen. Pas in 2007 werd na het overlijden van Aeschlimann, de firma Straub & Co. officieel geliquideerd.

Bronnen

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge
In anderen Sprachen