Breguet, Antoine/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
(Weitergeleitet von Breguet, Antoine)
Wechseln zu: Navigation, Suche

Breguet, Antoine

Antoine Breguet
Vliegenier en constructeur Louis Charles Breguet
Breguet Monoplan ansichtkaart, overigens hier geschreven als Bréguet

Antoine Breguet, werd geboren op 26. januari 1851, te Parijs als zoon van Louis-Clément Breguet, eigenaar van het beroemde huis Breguet. Hij zou zeker ook horlogemaker zijn geworden ware het niet dat zijn vader grote interesse kreeg het fenomeen elektriciteit, en daar zich steeds meer op toe ging leggen. Antoine kreeg dan ook geen opleiding als uurwerkmaker maar ging naar de Ecole Polytechnique en behaalde de titel van ingenieur. Hij kwam bij zijn vader en neef Alfred Niaudet in het bedrijf werken aan de Rue Didot 19, waar zij toestellen voor de telegrafie en telefonie ontwikkelden en produceerden. In licentie vervaardigden ze de Bell telefoon voor Frankrijk. Op 18. december 1877, trouwde hij met Eugénie Dubois, en kregen drie kinderen, Madeleine, Louis Charles en Jacques Jean Henri. 1. november 1880 wordt hij benoemd tot Chevalier in het Legion d'Honneur.

Helaas slaat het noodlot toe, Antoine komt op 31 jarige leeftijd overlijden op 8. juli 1882. Dochter Madeleine Camille Bréguet (1878-1900) is dan 4 jaar oud. Zij trouw nadien met Jacques Bizet de zoon van de bekende componist Georges Bizet (Alexandre César Léopold Bizet). Deze was overigens zelf gehuwd met Marie Geneviève Raphaëlle Halévy familie van Ludovic Halévy welke met een tweede huwelijk Louise Bréguet huwde.

Zijn zoontje Louis Charles geboren op 2. januari 1880 is dan pas twee jaar oud en Jacques is één jaar oud. Wanneer Alfred Nioudet en Louis-Clement Breguet kort na elkaar in october 1883 overlijden gaat de productie van de Bell telefoons naar Clément Ader, die Parijs begonnen was met een netwerk voor telefonie aan te leggen.

Daarmee kwam echter nog geen einde aan de roem van de beroemde Breguet dynastie.
Louis-Charles Breguet had de technische inzichten van zijn voorvaderen meegekregen, maar ontdekte wel een nieuw ontwikkeling, het vliegtuig. De telefoonproducent Clément Ader was een van de eerste luchtvaartpioniers en kende de familie Breguet. Louis-Charles Breguet werd vliegenier en was de oprichter van de Breguet vliegtuigfabriek, nadien Dassoult–Breguet. Ook zijn broer Jacques Jean Henri Breguet raakte betrokken bij de productie en ontwikkeling van vliegtuigen. Daarnaast stond Louis-Charles aan de wieg van een luchtvaartbedrijf dat de basis vormde voor de huidige luchtvaartmaatschappij Air France. Na hun overlijden zijn Louis (4. mei 1955) en Jaques bijgezet in op het kerkhof Père Lachaise in Parijs.


Emmanuel Breguet, kleinzoon van Louis-Charles Breguet, werd vele jaren later aangetrokken bij Breguet om als curator van het Breguetmuseum en archivaris van het archief.


<<<---- Retour biografie: Louis-Clément Breguet <<<---- ---->>> Vervolg biografie: Emmanuel Breguet

Verdere informatie

Weblinks

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge