Vakschool Schoonhoven/nl: Unterschied zwischen den Versionen

Aus Watch-Wiki
Zur Navigation springen Zur Suche springen
(Neue ausführliche text NL)
Zeile 2: Zeile 2:
 
'''Vakschool Schoonhoven'''
 
'''Vakschool Schoonhoven'''
  
In [[1919]] werd te Schoonhoven de Nederlandse Vak- en Kunstnijverheidsschool tot opleiding van Goud- en Zilversmeden en Horlogemakers opgericht. In [[1955]] veranderde de opleiding Vakschool in de Stichting Vakopleiding voor Goud- en Zilversmeden, Juweliers, Uurwerkmakers en Graveurs.
+
De vakschool Schoonhoven werd opgericht in [[1895]], aanvankelijk als tekenschool
 +
voor jonge aankomende zilver en goudsmeden. Schoonhoven kende immers
 +
al sinds eeuwen een zeer uitgebreide goud- en zilverindustrie.
 +
De lessen werden echter meer en meer uitgebreid met nieuwe vakken zoals
 +
boetseren en graveren. Uiteindelijk werden ook praktijklessen gegeven
 +
in het goud- en zilverambacht. Al in [[1916]] bestond het idee om er ook vakgericht
 +
onderwijs voor horlogemakers onder te brengen, om de bestaanszekerheid van de school te garanderen. Op [[1. Januar| 1. januari]][[1920]] kwam het dan tot vorming van de Nederlandse Vak- en Kunstnijverheidsschool tot opleiding van Goud- en Zilversmeden en Horlogemakers, een rijksvakschool. In [[1955]] wordt de rijksvakschool naar moderne inzichten omgevormd en
 +
veranderde de opleiding in de Stichting Vakopleiding voor Goud- en Zilversmeden, Juweliers, Uurwerkmakers en Graveurs. De school ontkwam niet aan de veranderingen in het onderwijs en in [[1993]] fuseerde de school met de Cornelis Verhagen horlogemakers vakschool in Hoorn en de Amsterdamse school voor edelsmeden.  De school in Hoorn verhuisde naar Amsterdam en de originele naam verdween. Ook de Vakschool Schoonhoven hield als zodanig op te bestaan, het werd nu een MBO-college. De naam Vakschool Schoonhoven was echter zo ingeburgerd dat deze tot op de dag van vandaag nog gebruikt wordt, zelfs nadat de school in [[1995]] een onderdeel werd van het Rotterdamse Zadkine college. Hiertoe  behoorde inmiddels ook de horlogemakers opleiding in Rotterdam, de vroegere Christiaan Huygensschool. Deze afdeling werd enkele jaren later gesloten, ten gunste van de school in Schoonhoven.
 +
 
  
  
Zeile 11: Zeile 19:
 
== Weblinks ==
 
== Weblinks ==
 
*[http://www.vakschoolschoonhoven.nl/ Vakschool Schoonhoven]
 
*[http://www.vakschoolschoonhoven.nl/ Vakschool Schoonhoven]
 +
 +
== Literatuur ==
 +
* Een eeuw Vakschool, 1895 – 1995 Auteur:  Mieke van Baarsel
  
 
[[Kategorie:Nederlands]]
 
[[Kategorie:Nederlands]]
 
[[Kategorie:Uhrmacherschulen]]
 
[[Kategorie:Uhrmacherschulen]]

Version vom 8. November 2007, 10:22 Uhr

Bearbeiten ico.png Dieser Artikel oder Abschnitt benötigt deine Hilfe. Deine Informationen, Quellen oder Bildmatererial können anderen Nutzern helfen. Bearbeite diesen Artikel oder beteilige dich bitte an der Diskussion auf der jeweiligen Artikelseite!

Entferne den Antrag zur Bearbeitung keinesfalls eigenmächtig.

Vakschool Schoonhoven

De vakschool Schoonhoven werd opgericht in 1895, aanvankelijk als tekenschool voor jonge aankomende zilver en goudsmeden. Schoonhoven kende immers al sinds eeuwen een zeer uitgebreide goud- en zilverindustrie. De lessen werden echter meer en meer uitgebreid met nieuwe vakken zoals boetseren en graveren. Uiteindelijk werden ook praktijklessen gegeven in het goud- en zilverambacht. Al in 1916 bestond het idee om er ook vakgericht onderwijs voor horlogemakers onder te brengen, om de bestaanszekerheid van de school te garanderen. Op 1. januari1920 kwam het dan tot vorming van de Nederlandse Vak- en Kunstnijverheidsschool tot opleiding van Goud- en Zilversmeden en Horlogemakers, een rijksvakschool. In 1955 wordt de rijksvakschool naar moderne inzichten omgevormd en veranderde de opleiding in de Stichting Vakopleiding voor Goud- en Zilversmeden, Juweliers, Uurwerkmakers en Graveurs. De school ontkwam niet aan de veranderingen in het onderwijs en in 1993 fuseerde de school met de Cornelis Verhagen horlogemakers vakschool in Hoorn en de Amsterdamse school voor edelsmeden. De school in Hoorn verhuisde naar Amsterdam en de originele naam verdween. Ook de Vakschool Schoonhoven hield als zodanig op te bestaan, het werd nu een MBO-college. De naam Vakschool Schoonhoven was echter zo ingeburgerd dat deze tot op de dag van vandaag nog gebruikt wordt, zelfs nadat de school in 1995 een onderdeel werd van het Rotterdamse Zadkine college. Hiertoe behoorde inmiddels ook de horlogemakers opleiding in Rotterdam, de vroegere Christiaan Huygensschool. Deze afdeling werd enkele jaren later gesloten, ten gunste van de school in Schoonhoven.


Schüler

Weblinks

Literatuur

  • Een eeuw Vakschool, 1895 – 1995 Auteur: Mieke van Baarsel