Datei:Pendule d'Officier Lefebure bei der Familie Provôt.jpg

Aus Watch-Wiki
Version vom 27. November 2021, 12:50 Uhr von Andriessen (Diskussion | Beiträge) (Pendule_d'Officier_Lefebure bei der Familie Provôt Die Regelschutzfrist für diese Datei ist nach den Maßstäben des deutschen Urheberrechts abgelaufen, somit ist die Datei gemeinfrei (“public domain”). Nachbearbeitung: [[Benutzer:Andriessen|P.…)
(Unterschied) ← Nächstältere Version | Aktuelle Version (Unterschied) | Nächstjüngere Version → (Unterschied)
Zur Navigation springen Zur Suche springen

Originaldatei(1.189 × 838 Pixel, Dateigröße: 493 KB, MIME-Typ: image/jpeg)

Pendule_d'Officier_Lefebure bei der Familie Provôt

Die Regelschutzfrist für diese Datei ist nach den Maßstäben des deutschen Urheberrechts abgelaufen, somit ist die Datei gemeinfrei (“public domain”).

Nachbearbeitung: P. Andriessen

Quelle

Gude & Meis antieke klokken Amsterdam.

Een zeldzame Franse Louis XVI vergulde officiers pendule, Lefebure à Fontainebleau, circa 1770 Omschrijving: De wijzerplaat, de 13.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat met Arabische cijfers gesigneerd Le Febvre A Fontainebleau. De ajour gezaagde en gegraveerde verguld messing wijzers zijn van het fleur-de-lis type.

Het uurwerk: Het uurwerk wordt aangedreven door drie veertonnen en heeft een gangduur van twee weken. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger opgehangen aan een zijden draad. Op de identiek gesigneerde achterplatine zit een clip systeem waarmee de slinger vastgezet kan worden voor transport. De klok slaat de kwartieren op twee bellen en de uren op een derde bel d.m.v. twee sluitschijven.

De kast: De kast is op een zeer opmerkelijke manier gemaakt. Deze is niet zoals gewoonlijk gegoten en dan geciseleerd, maar geheel gezaagd, gedraaid, gedreven en gegraveerd uit messing. Daarna is de kast vuurverguld. Wellicht is dit gedaan om de restricties van de gilden te ontlopen. Bronsgieters, beeldhouwers en vergulders zaten allemaal in verschillende gildes waardoor deze werklieden niet mochten samenwerken. Alleen aan het hof golden deze beperkende regels niet. De rechthoekige kast is bekroond door een cuppola met daarop een handvat. Op de hoeken staan sierknoppen met daartussen een galerij van bloemen en voorop een bloemenmand. Aan de zijkanten zijn gedraaide cirkels aangebracht met een pentagram met decoratieve loofwerk er boven en er onder. Onder de wijzerplaat aan de voorzijde is een ovaal slingervenster aangebracht in een rijk geornamenteerd paneel. De geprofileerde plint is geplaatst op vier gedraaide poten.

Provenance: Van dezelfde maker zijn enkele andere vergelijkbare doch verschillende klokken bekend. Hiervan is dit exemplaar het grootste en heeft als enige kwartierslag. De signatuur slaat waarschijnlijk op Jean LeFebvre die meester klokkenmaker werd in 1733 en ook werkzaam was in Parijs. Hij was klokkenmaker van de koning. Lit. Tardy, Dictionnaire des Horlorgers Français, pp. 362. De klok is ongeveer 200 jaar in bezit geweest van de familie Provôt die huisden in Château Maffliers net boven Parijs. De foto is genomen in dit kasteel en de klok is zichtbaar op de schouw achter Mevrouw Provôt-Homberg. Op de foto heeft de klok nog een wit marmeren voet zichtbaar die in de 19e eeuw aan de klok was toegevoegd. De veren zijn gedateerd 1762.

Afmetingen: (Hoogte) 35.5 cm (handvat omhoog), (Breedte) 18 cm, (Diepte) 13 cm. (Hoogte) 14 in (Breedte) 7.1 in (Diepte) 5.1 in

© Gude & Meis.
Nieuwe Spiegelstraat 60
1017 DH Amsterdam
Nederland
Tel.: +31 (0)20 6129 742
Tel.: +31 (0)6 58 966 576 (Gude)
Tel.: +31 (0)6 54 790 723 (Meis)
E-Mail: [email protected]]
Website: Gude & Meis


Dateiversionen

Klicke auf einen Zeitpunkt, um diese Version zu laden.

Version vomVorschaubildMaßeBenutzerKommentar
aktuell12:50, 27. Nov. 2021Vorschaubild der Version vom 12:50, 27. Nov. 20211.189 × 838 (493 KB)Andriessen (Diskussion | Beiträge)Pendule_d'Officier_Lefebure bei der Familie Provôt Die Regelschutzfrist für diese Datei ist nach den Maßstäben des deutschen Urheberrechts abgelaufen, somit ist die Datei gemeinfrei (“public domain”). Nachbearbeitung: [[Benutzer:Andriessen|P.…

Die folgende Seite verwendet diese Datei:

Metadaten