J. Straub & Co./de
Noch übersetzen
J. Straub & Co
andere Sprachen: nl |
Schweizer Uhrenhersteller
J. Straub fertigte Uhrwerke für die Alpina Union Horlogère. Die Fabrik wurde 1883 durch Jacob Straub unter dem ursprünglichen Namen Perla Uhrenfabrik J. Straub und den Marken Perla und Perlita gegründet. Als Lieferant für die Union Horlogère wurde Straub immer wichtiger und die Produktion stieg rasant. Um der zuhnemende Nachfrage an Uhren gerecht werden zu können wurde 1900 ein neues Fabrikgebäude am Oberen Quai bezogen. Diese neue Werkhalle war so konzipiert, daß man bei steigender Fertigungszahlen die Produktionsfläche durch einen linksseitigen Anbau erweitern konnte. Mitte des 19. Jahrhunderts wurde diese Option dann auch tatsächlich erforderlich. Leider achtete man zu dieser Zeit vordergründig Funktionalität, weniger auf Architektur. So ist der Anbau nicht ganz im Stil des Hauptgebäudes gebaut.
Alpina
Niet onbelangrijk was dat Straub de naamgever was van het latere merk Alpina. Oorspronkelijk was deze naam voorbehouden aan twee nieuwe kalibers van Straub, al snel bleek de naam Alpina aan te slaan en vanuit de leden kwam het verzoek om deze naam meer te gebruiken. Straub had hier aanvankelijk bezwaren tegen, doch besefte wel dat Alpina als merknaam een succes was. De naam Alpina mocht door de Union Horlogère gebruikt gaan worden voor alle horloges mits die aan de dezelfde kwaliteitsnormen voldeden. Op de wijzerplaten verdween uiteindelijk de opdruk Union Horlogère. Steeds meer werd de naam Alpina toegepast. Voor de mindere kwaliteit werd gebruik gemaakt van nieuwe namen zoals Festa, Novice, A-werk, en later Terval.
Die Werke
De firma Straub ontwikkelde een hele serie kalibers voor voor het merk Alpina. Naast de bekende zakhorloge kalibers 331 t/m 338, vervaardigde deze fabrikant een reeks degelijke polshorloges voor heren waarvan de 586, 588,590, 592, 594 en 598 de bekendste zijn. Voor de damespolshorloges werd eenzelfde type werk uitgedacht in kleinere vorm, kaliber 566 en 568. Op basis van het kleinste herenkaliber ontwikkelde men een automatisch horloge met een hamerrotor, kaliber 582 en 584. Hoewel de kalibers van Straub zeer degelijk en in de praktijk haast onverwoestbaar bleken, hadden ze het nadeel relatief vrij dik te zijn. Een datum mechaniek zou het horloge nog dikker maken. Voor uurwerken met een datum moest men kalibers van de Ebauches S.A. gebruiken. Het bekendste vormwerk van Straub voor herenhorloges was kaliber 490 en het iets kleinere kaliber 475. De polshorloge uurwerken van Straub zijn makkelijk te herkennen door dit teken op de platine onder de balans.
Begin zeventiger jaren van de vorige eeuw werd de fabriek gesloten, de laatste directeur/eigenaar van de fabriek was A. Aeschliman. De come-back van het merk in 2002 met Alpina Watch International S.A. in Genève mocht hij echter nog meemaken dankzij zijn hoge leeftijd. Hij kon daardoor nog het nodige aan informatie aan de nieuwe eigenaren overdragen. Pas in 2007 werd na het overlijden van Aeschlimann, de firma Straub & Co. officieel geliquideerd.
Quellen
- Festschrift Alpina Gruen 1933
- Fournitures der Alpina Gruen Gilde Kaliber
- Offizieller Katalog der Erzatzteile der Schweizer Uhr
- Flume Werksucher 1947, 1952, K1, K2, K3
- Kaliberliste Alpina, Gruen, A-werke, Festa, Novice, Terval; Auteur: P.Andriessen
- Archief Juwelier Andriessen
- Swiss Timepiece Makers; Autor: Kathleen H.Pritchard; ISBN 0-914659-79-0
- Alpina Bulletin