Beringer, David/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche
Zakzonnewijzer in een houten doosje met kompas.
Gesigneerd: Verfertigt von David Beringer Mechanicus
Uitklapbare zakzonnewijzer met kompas en instelbare breedtegraad. Op de boden van het kompas is de naam van David Beringer te lezen.

Duitse zonnewijzer- globe en kompasmaker

David Beringer werd op 25.januari 1756 als zoon van een Neurenberger elzensmid Friedrich Beringer en zijn vrouw Anna Seyfried in de woonplaats van zijn ouders gedoopt.

Op 29. april 1777 werd David Beringer tot meester kompasmaker benoemd. Kort daarna, op 21. mei 1777, huwt hij met Anna Ottilie Hofmann. Aanvankelijk bestaat een samenwerking met de kompasmaker Georg Paul Seyfried. Zijn jongerer broer, Paul Philipp Beringer, werkt nadien ook bij hem als kompas-maker.

Rond 1847 word in Neurenberg nog een kompasmaker met de naam J. Berringer vernoemd, vermoedelijk gaat het hier om de zoon van David Beringer. De verschillende schrijfwijze (dubbel "R") is daaarbij niet ongewoon voor deze tijd.

David Beringer stierf op 28. oktober 1821 in Neurenberg

Tegenwoordig bevinden zich werkstukken van David Beringer in de verzamelingen van het Metropolitan Museum of Art in New York, Adlerplanetarium in Chicago, Museum of History of Science in Oxford en in de collectie van het privé museum van Andriessen in Bergen op Zoom / Nederland.
(deze plaats aanwijzen).


Verdere Afbeeldingen

Literatuur

Anzeigen