Breguet, Louis-Clément/nl
Franse uurwerkmaker, fysicus en uitvinder
Louis (François) Clément Breguet werd geboren in Parijs op 22. december 1804 en was de kleinzoon van Abraham-Louis Breguet. Louis werd opgeleid in Zwitserland, om in 1833 de leiding in het familiebedrijf over te nemen van zijn vader Antoine-Louis Breguet. Hij trouwde op 17. mei 1833 in Parijs met Eugénie Caroline Lassieur (1815-1889). Zij was de kleindochter van Marie-Louise Breguet de jongste zus van Abraham-Louis Breguet. Louis en Eugénie kregen en kreeg drie kinderen Louise (1847-1930), Antoine-Louis (1851-1882) en Madeleine (1853-1877). Louise Breguet huwde de bekende auteur Ludovic Halévy. Antoine-Louis werd de beoogde opvolger in het bedrijf Breguet. Madeleine huwde Jules Antoine Charles Taschereau, zijn zuster Sophie Amélie Taschereau was weer getrouwd met Alfred Niaudet een zoon van Prosper Niaudet.
Eugénie Caroline's vader was de uurwerkmaker Jonas-Louis Lassieur een achterneef van Louis-Clément, maar tevens zijn schoonvader. Zijn andere dochter, Mathilde Lassieur (1813-1896) huwde de uurwerkmaker en handelaar Prosper Niaudet.
Na de overname van de zaak ging het bedrijf verder onder de naam "Breguet, Neveu & Co". Jonas-Louis Lassieur en de boekhouder Trédos waren zijn compagnons.
Naast klokken en horloges werkte hij een groot deel van zijn leven aan het onderzoeken van elektriciteit en toepassing daarvoor. Reeds vanaf de jaren 1840 houdt Breguet zich bezig met elektriciteit en dan met name met de telegrafie. In 1845, begon men aan de aanleg van de eerste permanente telegraafverbinding van Rouen naar Paris, onder de directie van Louis-Clément. Samen met de natuurkundige Antoine Masson ontwikkelde hij de eerste inductiespoelen. Heinrich Ruhmkorff zou tien jaar later deze spoelen (onder de naam Ruhmkorff-inductor) praktisch verbeteren. In 1856 was hij verantwoordelijk voor de aanleg van een openbaar netwerk van elektrische klokken in het centrum van Lyon.
Het atelier van Breguet aan de Quai d'Horloge is daarmee tevens het oudste bedrijf op het gebied van het produceren van telecommunicatie apparatuur.
Op 26. oktober 1866 patenteerde hij een bijzondere mechanisch klok, waarin een 25 cm grote stemvork gebruikt werd om de klok via een speciale ankergang te laten lopen. Deze is thans te zien in het Musée International d'Horlogerie in La-Chaux-de-Fonds.
In 1870 verkocht hij het de uurwerkenafdeling van het bedrijf aan de assistent directeur en werkplaatsmanager Edward Brown, wiens familie het bedrijf nog honderd jaar lang zou voortzetten, in feite dus langer dan de Breguet familie. Edward Brown verplaatst dan de zaak naar o.a. de Rue Edouard VII No. 2. Louis-Clément richtte vanaf dan zich helemaal op de telegrafie en het opkomende gebied van de telecommunicatie. Met zijn kennis op het gebied van uurwerken ontwikkelde hij diverse toestellen voor de telegrafie. Het atelier was gevestigd in de Rue Didot 19. Het huis aan de Quai d'Horloge bleef dienst doen als kantoor. Samen met zijn veel te vroeg overleden zoon Antoine Breguet (1851-1882) en de ingenieur Alfred Niaudet fabriceerden zij enkele jaren de Bell telefoon voor de Franse markt. Alfred publiceerde een aantal boeken over elekticiteit en was de zoon horlogehandelaar Prosper Niaudet en van Mathilde Lassieur zuster van Eugénie.
In 1843 werd hij lid van het "Bureau des Longitudes", zoals ook zijn grootvader in 1814. 1845 werd Louis-Clément benoemd tot Chevalier in het Légion d’Honneur, in 1878 tot Officier. Vervolgens werd hij in 1874 lid van de Franse Académie des Sciences. Hij is één van de 72 Fransen van wie de namen op buitenkant van de Eiffeltoren voorkomen, op initiatief van Gustave Eiffel. Dat hierdoor ook zijn grootvader mee in de eer deelt is een gelukkige omstandigheid. Dat daarna Louis-Clément Breguet's kleinzoon, Louis- Charles Breguet ook nog eens mee in de eer kon delen kon Eiffel niet voorzien. Toen de toren gebouwd werd was Louis-Charles nog niet eens tien jaar.
Louis-Clément Breguet overleed een jaar na zijn zoon te Parijs op 27. oktober 1883. Hij werd bijgezet in het familiegraf waarin zijn grootvader en zoon reeds hun laatste rustplaats hadden.
Weblinks
- Louis Breguet Wikipedia
- Namen op de Eiffeltoren
- La Tour Eiffel Le 72 Savants
- Meer over Louis-Clément Breguet werk (en)
- Die Entwicklungsgeschichte der elektrischen Uhren von J. E. Bosschieter
- BREGUET HISTORY-AND-TRADITIONS
- Abraham-Louis Breguet Geneanet, Stamboom Henri Leboucher
- Les Breguet Pionniers des Télécoms. Louis Jean Breguet (fr)
- Louis Breguet, His life, the company and the telegraph equipment, 1804-1883 (en)