Breguet, Antoine-Louis/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
(Weitergeleitet von Breguet, Antoine-Louis)
Wechseln zu: Navigation, Suche

Breguet, Antoine-Louis

Antoine Louis Breguet als jonge man

Franse uurwerkmaker

Antoine-Louis Breguet werd geboren te Parijs op 13. augustus 1776 en was de zoon van Abraham-Louis Breguet. Hij verloor zijn moeder al op zeer jonge leeftijd in 1780, en werd vanwege de Franse revolutionaire problemen in 1790 voor zijn veiligheid naar Engeland gestuurd, hier kon hij tevens bij zijn vaders bevriende relatie John Arnold het vak van uurwerkmaken leren. Na zijn terugkomst zag zijn vader zich in 1793 gedwongen om naar Zwitserland te vluchten omdat hij terecht voor zijn leven vreesde. Twee jaar later keerde Abraham en Antoine terug naar Parijs. Vanaf 1908 werkte hij mee in de zaak van zijn vader, de naam van de zaak veranderde in Breguet & Fils. Op 22. december 1804 werd Louis-Clément Breguet geboren. Louis-Antoine huwde pas later met Jeanne Françoise Venture op 2. december 1810. In dat jaar werd dochter Louise Charlotte geboren. Jeanne Françoise Venture werd als dochter van een Diplomaat in Cairo geboren en was voordien getrouwd met de econoom en historicus Pierr Maleszewski. Het echtpaar was in 1809 gescheiden. Jeanne Françoise stierf echter al drie jaar later op 20 januari 1813, pas 38 jaren oud.

Bij de dood van zijn vader nam Antoine de zaak over en hoewel hij een goede opleiding als uurwerkmaker had genoten, ontbrak het hem aan zakelijk inzicht. Langzaam maar zeker raakte het bedrijf in verval. Verkopen en orders bleven uit, en financieel raakte het bedrijf in problemen. Een voor een vertrokken zijn belangrijkste medewerkers, het zinkende schip verlatend. Rond 1833 was het bedrijf nagenoeg bankroet en verkocht minder dan 50 stukken per jaar. Daarnaast was hij ook nog eens in een proces verwikkeld met zijn vaders vriend Louis Moinet over de manuscripten van zijn vader.

Chateau Du Buisson
Chateau Du Buisson rond 1906
Chateau-Le-Buisson rond 1910
Chateau-Le-Buisson rond 2014, tegenwoordig l’Institut Médico-Éducatif Le Buisson

In 1824 kocht hij een Chateau, "Le Buisson" te Champceuil nabij Corbeil, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Parijs. Het is eerder een herenhuis, gebouwd op de ruïnes van een oud kasteel verwoest in de revolutie, en geflankeerd door grote gemeenschappelijke en grote stallen, op 140 hectare, waarvan 90 hectare Bos. Daar was hij steeds vaker te vinden in het elektro-laboratorium en de omvangrijke bibliotheek. Antoine-Louis Breguet besloot zich terug te trekken en deed het bedrijf op 18. Juli 1847 voor 120 000 francs over aan zijn zoon Louis-Clément op dat moment was het bedrijf niet alleen gevestigd op het adres quai de l'Horloge 79 maar ook op Place Dauphine 26. In de laatste laatste twintig jaar van zijn leven was Antoine-Louis niet meer geïnteresseerd in uurwerken, hij woonde op het landgoed met zijn tante Charlotte Breguet en dochter Louise'(Melle), die uiteindelijk het landgoed erfde. Har man Pierre Lionet was chirurg in het ziekenhuis van Corbeil. Het landgoed werd in 1878 verkocht en kwam in verschillende handen, een van de eigenaren was ondermeer Paul Delage, de Parijse automobielfabrikant.

Antoine-Louis Breguet stierf op 22. november 1858 te Champcueil (diesen Ort anzeigen) , waar nog een straat naar hem is vernoemd. Hij werd 82 jaar oud.


<<<---- Retour biografie: Abraham-Louis Breguet<<<---- ---->>> Vervolg biografie: Louis-Clément Breguet ---->>>


Literatuur

Weblinks

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge