Diefstal in het "Museum van het Nederlandse Uurwerk"

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Version vom 11. August 2012, 00:05 Uhr von Torsten (Diskussion | Beiträge)

(Unterschied) ← Nächstältere Version | Aktuelle Version (Unterschied) | Nächstjüngere Version → (Unterschied)
Wechseln zu: Navigation, Suche

Diefstal in het "Museum van het Nederlandse Uurwerk"

Tafelklok van Steven Hoogendijk, Rotterdam
Tafelklok von Steven Hoogendijk
Wijzerplaat
Hollandse Tafelkok Gerrit Knip en Zoon

Inbraak in het Museum van het Nederlandse Uurwerk

In de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 augustus heeft een brute inbraak plaatsgevonden in het Museum van het Nederlandse uurwerk in Zaandam. De inbrekers forceerden de toegangsdeur van het historische pand op de Zaanse Schans, maar werden dankzij het inbraakalarm snel betrapt. Ze waren wel in staat twee waardevolle tafelklokken mee te nemen en een derde serieus te beschadigen.

De ontvreemde klokken betreffen [Bearbeiten]

Hollandse tafelklok, gesigneerd Steven Hoogendijk, Rotterdam (ca. 1735). Tafelklok met gaand werk en slagwerk met aanduiding van datum, uren, minuten en een slingerschijfje (slingerverklikker die laat zien dat de klok loopt). Gaand werk: Platine-uurwerk met horizontale ankergang en slinger, één week lopend op een veertrommel met snek. Messing wijzerplaat met verzilverde cijferring. Datumaanduiding binnen de cijferring. Slagwerk: Hele uren voluit en halve uur een slag op één bel, zaagslagwerk; instelling slaan/niet slaan door wijzer in de toog. Gezwart perenhouten kast met messing handvat; messing ornamenten met rankmotieven en eikelvormige knoppen.


Hollandse tafelklok, gesigneerd G(erri)t Knip en Zoon, Amsterdam (ca. 1755)

Tafelklok met gaand werk en slagwerk met aanduiding van datum, maanfase en maandatum, uren en minuten. Op de achterplatine gegraveerd “GERRIT KNIP EN ZOON AMSTERDAM”. Gezwart perenhouten kast met messing handvat. Gaand werk: Platine-uurwerk met horizontale ankergang en slinger, één week lopend, veertrommel met snek. Messing beschilderde wijzerplaat met verzilverde cijferring. De beschildering van hoge kwaliteit toont bovenin links een enkel en vanitas-symbolen (zandloper en zeis) en rechts een engel met een ring (symbool voor eeuwigheid). Onder links een bloemenmand op schoven, symbolen voor Lente en Zomer, rechts een mand met druiven en schaatsen, symbolen voor Herfst en Winter. Slagwerk: Hele uren op een grote, halve uren op een kleine bel, zaagslagwerk, eveneens op veertrommel met snek.


Inlichtingen over deze brutale diefstal, telefonisch op 0031-(0)75 6179769 of per Email aan [email protected].

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge