Uyterweer, Cornelis/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche
Cornelis Uyterweer, Rotterdam, Werk Nr. 564, circa 1720

(zie ook Uyterweer).

Nederlandse uurwerkmaker

Cornelis Uyterweer werd geboren in Rotterdam en aldaar gedoopt op 18. juni 1702 als zoon van uurwerkmaker en mogelijk ook siersmid Pieter Uyterweer (1674-1710) en Maria Swaenhill (1666-1737). Hij woonde nog in het ouderlijk huis in de Westwagenstraat toen hij trouwde op 29. maart 1730 te Rotterdam met Maria Magdalena van de Vijver (1707-1797), wonende in de Botersloot. Uit dit huwelijk werden 6 kinderen geboren waarvan er vermoedelijk 4 jong stierven. Zijn zoon Pieter Uyterweer werkte later als horlogemaker met zijn vader samen. Bij het overlijden van moeder Magdalena is alleen Pieter en oudste dochter Maria nog in leven.

Cornelis Uyterweer was één van de toonaangevende Rotterdamse makers van vestzakhorloges en woonde vermoedelijk sinds 1732 in de Hoofdsteeg. Het huis in de Westwagenstraat, hoek Halve Maenstraat werd in dat vanaf dat jaar bewoond door het gezin van Bastiaen van den Donker (1705-1778) en Cornelija (Kornelia) van Heukelom ( ? -1763). Uyterweer was tussen 1749 en 1768 negen keer hoofdman van het St. Eloys- of smidsgilde, waartoe ook de uurwerkmakers behoorden. Ook zijn zoon Pieter Uyterweer, was tussen 1775 en 1780 viermaal hoofdman. Van Cornelis Uyterweer zijn vestzakhorloges bewaard in onder meer het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum te Schoonhoven, het Historisch Museum te Rotterdam, Museum van het Nederlandse uurwerk te Zaandam, Museum Het Princessehof te Leeuwarden, de Guildhall te Londen, het Musée d'horlogerie du Locle Château des Monts in Zwitserland, Museo Poldi Pezzoli in Italie, en het Musée du Louvre in Frankrijk.

Cornelis Uyterweer stierf op 18. mei 1782 en werd begraven 22. Mei in de "Groote" Kerk van Rotterdam.

De Hoofdsteeg is niet ver van de "Groote Kerk" of St. Laurenskerk aan de oostelijke zijde. De straat werd bij het bombardement op 14. mei 1940 volledig verwoest en bestaat thans niet meer, op de vrijgekomen ruimte werden na de oorlog de houten barakken van de Uurwerkmakersschool "Christiaan Huygens" neergezet.


Verdere Informatie [Bearbeiten]

Bronnen[Bearbeiten]

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge
In anderen Sprachen