Verhagen, Laurentius/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche
L. Verhagen Breda Advertentie in Adresboek, wijk- en huisnummering van Breda 1878
Verhagen, Adresboek, wijk- en huisnummering van Breda 1878
Opdruk origineel zakhorloge etui.
J. Th. Verhagen, Firma,
L. Verhagen & Zoon, Hofleverancier
Veemarkt 37 - Breda

(zie ook Verhagen/nl)

Nederlandse Uurwerkmaker

Laurentius Verhagen werd geboren op 8 februari 1846 in Teteringen (N-B) als zoon van Cornelis Verhagen en Maria Anna Hoozemans. Hij huwde Maria Stoops (1856-? ) op 4. februari 1875 in Breda, uit dit huwelijk werden drie Kinderen geboren Johanna Maria Adriana Verhagen (Anna), Cornelis Johannes Paulus Verhagen en Johannes Theodorus Verhagen (2) welke Jan werd genoemd. Laurentius had een uurwerkzaak aan de Veemarkt D 195 volgens opgave in 1874. In 1878 is dit nummer A 561, in 1895 echter weer D 195 later werd dit nummer veranderd in 37.

Cornelis en Jan leerden het horlogemakersvak in eerste instantie thuis van hun vader tijdens lange werkdagen. Zowel Cornelis ook wel Cor genoemd als zijn broer Jan bezochten in 1894 de horlogemakersschool in Glashütte in de buurt van Dresden. Ieder met een totaal verschillend resultaat.

Cornelis was de oudste zoon en had zodoende de meeste rechten op het overnemen van de zaak van zijn vader. De jongste zoon Jan vond dit niet rechtvaardig. Twee zoons in de zaak vond men ook niet wenselijk. Vader Laurentius bepaalde daarom dat de beide broers moesten loten wie de zaak zou overnemen, Cornelis verloor.

De zaak in Breda heette vanaf die tijd Firma L. Verhagen en Zoon, later J. Th. Verhagen, Firma L. Verhagen en Zoon. De Firma verkreeg in 1903 de titel Hofleverancier. In 1922 woonde Laurentius boven de zaak op de Veemarkt 37a.

Laurentius Verhagen stierf op 8 april 1925.

In Breda waren nog twee horlogemakers bekend met de naam Verhagen, eveneens een Johannes Theodorus Verhagen (1) en een B. A. Verhagen. Voor zover bekend waren ze onderling geen familie van elkaar. In hetzelfde adresboek komen we ook een advertentie tegen van A. Brouwer welke als horlogemaker werkte in de Veemarktstraat D 135.

Verdere informatie [Bearbeiten]

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge
In anderen Sprachen