Zimmer, Lodewijk/nl

Aus Watch-Wiki
Zur Navigation springen Zur Suche springen
Lodewijk Zimmer
Zimmertoren in Lier
Lodewijk Zimmer's Buste in Lier

Belgische uurwerkmaker en amateur-astronoom

Lodewijk Zimmer werd op 8. september 1888 te Lier in België geboren. Hij was de zoon van een aldaar gevestigde horlogemaker Pierre Zimmer en Maria Elisabeth Lauwers. Op de middelbare school blonk hij uit in wiskunde en astronomie. Hij kreeg zijn opleiding als uurwerkmaker van zijn vader en ging vervolgens enige tijd naar Zwitserland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog studeerde hij naast astronomie ook geologie. Zimmer maakte een speciale pendule welke hij aanbood aan de Belgische koning Albert I. Hij verbeterde het klokkenspel van de Sint-Gummaruskerk in Lier, en later ontwierp hij ook een automatische schakeling voor de verlichting van deze kerktoren.

In 1927 lanceerde hij het idee om zijn geboortestad een astronomische klok te schenken. Deze zou niet alleen de standaardtijd aangeven, maar ook de decimale tijd, de schijngestalten van de maan, de dag van de week, de draaiing van de aardas en nog tal van andere gegevens. Aangezien dit een omvangrijk uurwerk zou worden, diende daarvoor een geschikte plaats gevonden te worden. Het stadsbestuur van Lier had de uit de dertiende eeuw stammende Corneliustoren terug aangekocht om af te laten breken, deze toren maakte ooit deel uit van de verdedigingswerken. Het idee van Zimmer was de redding van deze toren want het stadsbestuur besloot op Zimmer’s idee in te gaan om hier de klok onder te brengen. De toren werd verbouwd en op 29. juni 1930 werd de zogeheten "Jubelklok" onthuld, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van België . De toren werd omgedoopt tot Zimmertoren. In totaal telt de klok 57 wijzerplaten, waarvan dertien zich aan de buitenkant van de toren bevinden.

Louis Zimmer werkte daarna aan zijn "Astronomische Studio" die in 1932 voltooid werd en is ondergebracht op de eerste verdieping van de toren. De Astronomische klok met het planetarium in deze studio wordt aangedreven door dezelfde moederklok als de jubelklok. Voor de wereldtentoonstelling te Brussel in 1935 bouwde Zimmer een nog veel uitgebreider versie van zijn klok. Deze klok wordt de "Wonderklok" genoemd. Na deze wereldtentoonstelling was de klok in 1938 op de world fair in New York te zien. Een bijzonder record heeft de Wonderklok van Zimmer nog steeds: dat van de traagst bewegende mechanische wijzer ter wereld, met een omlooptijd van 25.800 jaar. In 1960 werd de klok opgesteld in een speciaal gebouwd paviljoen naast de Zimmertoren. In dit paviljoen bevindt zich ook de het interieur van zijn vroegere werkplaats, waarbij ook de oorspronkelijke ruimte uit de woning is nagebouwd. Deze woning "Het Klein Klaverblad" in de Heilige Geeststraat (deze plaats aanwijzen), werd door de familie Zimmer sinds 1879 bewoond, Louis zou er tot aan zijn dood wonen en werken.


Zimmer werd op 13. juni 1970 tot ereburger van de stad Lier benoemd naar aanleiding van de 40e verjaardag van de Zimmertoren aan het Zimmerplein. Op 12. december van dat jaar overleed hij op 82-jarige leeftijd in zijn geboortestad. Als nagedachtenis aan Louis Zimmer werd er een planetoïde naar hem vernoemd, de Zimmer planetoïde.


Adres

Zimmertoren Lier
Zimmerplein 18
2500 Lier, Belgium‎ (deze plaats aanwijzen)
Tel.: +32 (0)3800 0395
E-Mail [email protected]

Weblinks

Zimmertoren Website