Andriessen, Cornelis/nl: Unterschied zwischen den Versionen

Aus Watch-Wiki
Zur Navigation springen Zur Suche springen
Zeile 9: Zeile 9:
 
Cornelis Trouwde Johanna Maria Siebelink <small>''(1886-1962)''</small> [[22. April|22 april]] [[1914/nl|1914]] een dorp gelegen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Johanna Maria Siebelink was het oudste  kind van bierbrouwer Bernard Siebelink eigenaar van Brouwerij "de Ster". De Brouwerij zou bekend zijn vanwege het "Oud Bruin" (donker bier) bier en opgaan in het Heineken concern. Uit het huwelijk werden vijf kinderen geboren drie meisjes en twee Jongens. De oudste zoon [[Andriessen, Bernard|Bernard Andriessen]]  werd horlogemaker en werkte na zijn opleiding met zijn vader samen en nam het bedrijf uiteindelijk over. Ook de drie meisjes Wies, Riet en Jet werkten aanvankelijk in het bedrijf, terwijl hun zoon Piet aan de Technische Universiteit in Delft studeerde en later orgelbouwer en orgelrestaurateur werd.
 
Cornelis Trouwde Johanna Maria Siebelink <small>''(1886-1962)''</small> [[22. April|22 april]] [[1914/nl|1914]] een dorp gelegen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Johanna Maria Siebelink was het oudste  kind van bierbrouwer Bernard Siebelink eigenaar van Brouwerij "de Ster". De Brouwerij zou bekend zijn vanwege het "Oud Bruin" (donker bier) bier en opgaan in het Heineken concern. Uit het huwelijk werden vijf kinderen geboren drie meisjes en twee Jongens. De oudste zoon [[Andriessen, Bernard|Bernard Andriessen]]  werd horlogemaker en werkte na zijn opleiding met zijn vader samen en nam het bedrijf uiteindelijk over. Ook de drie meisjes Wies, Riet en Jet werkten aanvankelijk in het bedrijf, terwijl hun zoon Piet aan de Technische Universiteit in Delft studeerde en later orgelbouwer en orgelrestaurateur werd.
  
Al snel wist Cornelis Andriessen hij door zijn vakmanschap en doelbewuste reclame zijn bedrijf in Bergen op Zoom een grotere bekendheid te geven. Het juweliersgedeelte was uit de onderneming weggevallen dus zocht hij nieuwe bronnen om zijn omzet te vergroten. De afdeling optiek werd sterk uitgebreid en daarbij speelde Carl Zeiss in Jena en belangrijke rol. De kontakten waren zelf zo goed dat enige tijd er een optiekvakman Walter Harz uit Jena voor enige tijd werd aangetrokken. Maar ook de klokkenafdeling kende meer mogelijkheden, zo werd ook de verkoop van arbeids registratieklokken (stempelklokken), Nachtwakerscontroleklokken, etc. begonnen. Zo verkreeg hij ook het alleenrecht voor de verkoop van [[Jakob Palmtag KG|Palmtag]] duivenklokken voor de duivensport in deze regio. Zoals gebruikelijk in die  tijd werden er ook barometeres, thermometers en weerstations verkocht. Hij had wat dat betreft volop ideën zo vroeg hij ook een vergunning aan bij de gemeentebestuur tot het plaatsen van een grote antenne voor het ontvangen van het tijdsignaal. Bernard Andriessen werd in [[1935/de|1935]] dus wel naar de [[Deutsche Uhrmacherschule Glashütte (DUS)|Deutsche Uhrmacherschule Glashütte gestuurd waar hij bijzonder goede opleiding genoot die hij met uitstekene resultaten afrondde. Ze bezochten onder andere ook de Firma Kochendörffer Uhren und Schmuck, Alpina medelid, Studiegenoot Heinz Oestreich in Bad Wildungen, Watlter Harz in Jena, de Zeppelin werke in  Friedrichshafen en tenslotte Jacob Palmtag in Schwenningen.
+
Al snel wist Cornelis Andriessen hij door zijn vakmanschap en doelbewuste reclame zijn bedrijf in Bergen op Zoom een grotere bekendheid te geven. Het juweliersgedeelte was uit de onderneming weggevallen dus zocht hij nieuwe bronnen om zijn omzet te vergroten. De afdeling optiek werd sterk uitgebreid en daarbij speelde Carl Zeiss in Jena en belangrijke rol. De kontakten waren zelf zo goed dat enige tijd er een optiekvakman Walter Harz uit Jena voor enige tijd werd aangetrokken. Maar ook de klokkenafdeling kende meer mogelijkheden, zo werd ook de verkoop van arbeids registratieklokken (stempelklokken), Nachtwakerscontroleklokken, etc. begonnen. Zo verkreeg hij ook het alleenrecht voor de verkoop van [[Jakob Palmtag KG|Palmtag]] duivenklokken voor de duivensport in deze regio. Zoals gebruikelijk in die  tijd werden er ook barometeres, thermometers en weerstations verkocht. Hij had wat dat betreft volop ideën zo vroeg hij ook een vergunning aan bij de gemeentebestuur tot het plaatsen van een grote antenne voor het ontvangen van het tijdsignaal. Bernard Andriessen werd in [[1935/de|1935]] dus wel naar de [[Deutsche Uhrmacherschule Glashütte (DUS)|Deutsche Uhrmacherschule Glashütte gestuurd waar hij bijzonder goede opleiding genoot die hij met uitstekene resultaten afrondde. Ze bezochten onder andere ook de Firma [[Kochendörffer Uhren und Schmuck]], Alpina medelid, Studiegenoot [[Oestreich, Heinz|Heinz Oestreich]]  in Bad Wildungen, Watlter Harz in Jena, de Stad Dresden en natuurlijk ook [[Glashütte]], de Zeppelin werke in  Friedrichshafen en tenslotte Jacob Palmtag in Schwenningen.
 
    
 
    
  

Version vom 6. Februar 2025, 15:07 Uhr

(Zie ook familiegeschiedenis Andriessen en Andriessen)

Cornelis Andriessen

Nederlandse uurwerkmaker

Cornelis Andriessen (Cornelis Johannes Gabriel) werd op dinsdag 20. april 1886 in Bergen op Zoom geboren als zoon van de horlogemaker Dionisius Cornelis Andriessen en Louisa Catharina van Mechelen. Cornelis Andriessen was broer van Piet Andriessen en Jacques Andriessen. Twee andere broers Antoine Andriessen en Josef Andriessen kozen voor het goudsmidsvak. Cornelis was bovendien de Zwager van Cornelis Verhagen. Dionisius Cornelis Andriessen overleed op maandag 4 november 1912 in Amsterdam slechts 57 jaar oud. De bestaande onderneming werd verdeeld tussen de broers Cornelis Andriessen en Antoine Andriessen. Antoine vestigde zijn Goudsmederij aan de Grote Markt 16. en later Grote Markt 25. Cornelis Andriessen bleef op het bestaande Adres met Uurwerken en optiek. Het pand aan de Bosstraat no. 1 werd omgebouwd en voorzien van een totaal nieuwe voorgevel als woonhuis voor de Weduwe Andriessen-van Mechelen.

Graag had Cornelis zijn opleiding vervolmaakt door een studie aan deDeutsche Uhrmacherschule in Glashütte bei Dresden, zoals ook zijn zwager Cornelis Verhagen. Dit was echter niet mogelijk, mogelijk vanwege de drukke werkzaamheden, maar ook omdat zijn vader ziek werd. Zijn jongste broer Jacques Andriessen had wel het geluk om daar in Glashütte de opleiding te vervolmaken dankzij de gedegen vooropleiding die hij van zijn oudste broer kreeg. Het was voor de jonge Cornelis en zijn broer Antoine Andriessen een hele uitdaging om zo jong al het bedrijf van vader te moeten overnemen. Weliswaar hadden ze thuis een gedegen opleiding gekregen en verstonden ze hun vak goed. Vier jaar tevoren was de jonge Cornelis nog aanwezig geweest bij de jaarvergadering van de nog niet zolang daarvoor opgerichte Union Horlogère later bekend als het merk Alpina. Deze vereniging van uurwerkmakers en fabrikanten met het Merk Alpina zou practisch zijn hele leven een belanrijke rol spelen. Vele jaren was Cornelis ook bestuurslid van de Alpina Union Horlogère in Nederland en was ook aandeelhouder. Het merk kende echter heel wat "ups en downs", vooral na eind de 1980-er jaren.

Cornelis Trouwde Johanna Maria Siebelink (1886-1962) 22 april 1914 een dorp gelegen tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Johanna Maria Siebelink was het oudste kind van bierbrouwer Bernard Siebelink eigenaar van Brouwerij "de Ster". De Brouwerij zou bekend zijn vanwege het "Oud Bruin" (donker bier) bier en opgaan in het Heineken concern. Uit het huwelijk werden vijf kinderen geboren drie meisjes en twee Jongens. De oudste zoon Bernard Andriessen werd horlogemaker en werkte na zijn opleiding met zijn vader samen en nam het bedrijf uiteindelijk over. Ook de drie meisjes Wies, Riet en Jet werkten aanvankelijk in het bedrijf, terwijl hun zoon Piet aan de Technische Universiteit in Delft studeerde en later orgelbouwer en orgelrestaurateur werd.

Al snel wist Cornelis Andriessen hij door zijn vakmanschap en doelbewuste reclame zijn bedrijf in Bergen op Zoom een grotere bekendheid te geven. Het juweliersgedeelte was uit de onderneming weggevallen dus zocht hij nieuwe bronnen om zijn omzet te vergroten. De afdeling optiek werd sterk uitgebreid en daarbij speelde Carl Zeiss in Jena en belangrijke rol. De kontakten waren zelf zo goed dat enige tijd er een optiekvakman Walter Harz uit Jena voor enige tijd werd aangetrokken. Maar ook de klokkenafdeling kende meer mogelijkheden, zo werd ook de verkoop van arbeids registratieklokken (stempelklokken), Nachtwakerscontroleklokken, etc. begonnen. Zo verkreeg hij ook het alleenrecht voor de verkoop van Palmtag duivenklokken voor de duivensport in deze regio. Zoals gebruikelijk in die tijd werden er ook barometeres, thermometers en weerstations verkocht. Hij had wat dat betreft volop ideën zo vroeg hij ook een vergunning aan bij de gemeentebestuur tot het plaatsen van een grote antenne voor het ontvangen van het tijdsignaal. Bernard Andriessen werd in 1935 dus wel naar de [[Deutsche Uhrmacherschule Glashütte (DUS)|Deutsche Uhrmacherschule Glashütte gestuurd waar hij bijzonder goede opleiding genoot die hij met uitstekene resultaten afrondde. Ze bezochten onder andere ook de Firma Kochendörffer Uhren und Schmuck, Alpina medelid, Studiegenoot Heinz Oestreich in Bad Wildungen, Watlter Harz in Jena, de Stad Dresden en natuurlijk ook Glashütte, de Zeppelin werke in Friedrichshafen en tenslotte Jacob Palmtag in Schwenningen.


En werd de vader van Bernard Andriessen. Cornelis was bestuurslid namens de horlogemakersverenigingen van de Vakschool Schoonhoven. Daarnaast was hij examinator bij de examens voor de verschillende uurwerkmakersopleidingen.


Hij overleed op zondag 25. april 1982 te Bergen op Zoom.

Meer informatie

Weiterführende Information