Steltman, Johannes/nl: Unterschied zwischen den Versionen

Aus Watch-Wiki
Zur Navigation springen Zur Suche springen
Zeile 5: Zeile 5:
 
In [[1917/nl|1917]] opende meester-goudsmid Johannes Steltman zijn juwelierszaak 'Joaillerie Artistique' op het Noordeinde 42a in Den Haag waar hij juwelen verkocht van leveranciers als Citroen, Erdman en Wolfers Frères en zilver van onder anderen Gerritsen, Van Kempen en Läger & Mayer.
 
In [[1917/nl|1917]] opende meester-goudsmid Johannes Steltman zijn juwelierszaak 'Joaillerie Artistique' op het Noordeinde 42a in Den Haag waar hij juwelen verkocht van leveranciers als Citroen, Erdman en Wolfers Frères en zilver van onder anderen Gerritsen, Van Kempen en Läger & Mayer.
  
Hij ontwierp vanaf 1920 in zijn eigen atelier een prachtige collectie waarmee hij hetzelfde kwaliteitsniveau bereikte als de grote namen in de juweliersbranche, zoals Cartier, Van Cleef & Arpels en Boucheron. Vanaf 1928 nam de Duitse tekenaar en ontwerper Jean Koch hier de leiding over. Zij ontwierpen in een internationale art deco stijl, met behoud van belangstelling voor het antieke juweel. Voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1925 ontwierp Johan Steltman zelf zijn beroemdste werk: een zilveren theeservies met een uiterst moderne, organische vorm en een uitgesproken ambachtelijke bewerking van de zilverhuid. Kenmerkend voor de ontwerpen van Johannes Steltman waren de bloemen en plantenmotieven, en dan vooral de lotusbloem.
+
De specialiteit van Johannes Steltman was de techniek van het emaillerenKenmerkend voor de ontwerpen van Johannes Steltman waren de bloemen en plantenmotieven, en dan vooral de lotusbloem. Hij ontwierp vanaf 1920 in zijn eigen atelier een prachtige collectie waarmee hij hetzelfde kwaliteitsniveau bereikte als de grote namen in de juweliersbranche, zoals Cartier, Van Cleef & Arpels en Boucheron. Vanaf 1928 nam de Duitse tekenaar en ontwerper Jean Koch hier de leiding over. Zij ontwierpen in een internationale art deco stijl, met behoud van belangstelling voor het antieke juweel. Voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1925 ontwierp Johan Steltman zelf zijn beroemdste werk: een zilveren theeservies met een uiterst moderne, organische vorm en een uitgesproken ambachtelijke bewerking van de zilverhuid.  
 +
De jaren daarop werd langzaam afscheid genomen van de ambachtelijke uitstraling van de producten. Een gladde, machineachtige afwerking gold steeds meer als modern en daardoor goed verkoopbaar. In 1928 begon begon Steltman zelfs een seriematige zilverproductie met de indiensttreding van de Duitse zilversmid Robert Mack. In 1959 ontwierp hij een horloge met briljant geslepen diamanten voor de 50e verjaardag van Koningin Juliana.
 +
 
 +
Johannes Steltman overleed op [[22. maart/nl|22. maart]] [[1961/nl|1961]] in Den Haag.
  
De jaren daarop werd langzaam afscheid genomen van de ambachtelijke uitstraling van de producten. Een gladde, machineachtige afwerking gold steeds meer als modern en daardoor goed verkoopbaar. In 1928 begon begon Steltman zelfs een seriematige zilverproductie met de indiensttreding van de Duitse zilversmid Robert Mack.
 
  
Johannes Steltman overleed op [[22. maart/nl|22. maart]] [[1961/nl|1961]] in Den Haag.
 
  
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==

Version vom 3. November 2014, 13:21 Uhr

Nederlandse Juwelier

Johannes Steltman werd op 6. juli 1891 in Steenwijk geboren als zoon van de Steenwijkse Juwelier Johannes Lubbertus Steltman (1879-1930) en Frederika Rijkmans (1891-1973). Steltman genoot zijn opleiding in 1910 aan de Königliche Preussische Zeichenakademie in Hanau, Duitsland. Vervolgens kwam hij in de leer bij zijn vader, en later bij zijn oom Lubbertus Steltman (1844-1910), die een juweliersfirma had in Zwolle.

In 1917 opende meester-goudsmid Johannes Steltman zijn juwelierszaak 'Joaillerie Artistique' op het Noordeinde 42a in Den Haag waar hij juwelen verkocht van leveranciers als Citroen, Erdman en Wolfers Frères en zilver van onder anderen Gerritsen, Van Kempen en Läger & Mayer.

De specialiteit van Johannes Steltman was de techniek van het emaillerenKenmerkend voor de ontwerpen van Johannes Steltman waren de bloemen en plantenmotieven, en dan vooral de lotusbloem. Hij ontwierp vanaf 1920 in zijn eigen atelier een prachtige collectie waarmee hij hetzelfde kwaliteitsniveau bereikte als de grote namen in de juweliersbranche, zoals Cartier, Van Cleef & Arpels en Boucheron. Vanaf 1928 nam de Duitse tekenaar en ontwerper Jean Koch hier de leiding over. Zij ontwierpen in een internationale art deco stijl, met behoud van belangstelling voor het antieke juweel. Voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1925 ontwierp Johan Steltman zelf zijn beroemdste werk: een zilveren theeservies met een uiterst moderne, organische vorm en een uitgesproken ambachtelijke bewerking van de zilverhuid. De jaren daarop werd langzaam afscheid genomen van de ambachtelijke uitstraling van de producten. Een gladde, machineachtige afwerking gold steeds meer als modern en daardoor goed verkoopbaar. In 1928 begon begon Steltman zelfs een seriematige zilverproductie met de indiensttreding van de Duitse zilversmid Robert Mack. In 1959 ontwierp hij een horloge met briljant geslepen diamanten voor de 50e verjaardag van Koningin Juliana.

Johannes Steltman overleed op 22. maart 1961 in Den Haag.


Bronnen

Adres

Steltman Juwelier
Plaats 26
2513 AE Den Haag
Tel.: +31 (0)70 346 96 01

E-Mail: [email protected] Website: Steltman Juwelier - Atelier Watches