Steltman, Johannes/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche

Nederlandse Juwelier

Uti Watch Co., Paris - Steltmann, Den Haag, circa 1965

Johannes Steltman werd op 6. juli 1891 in Steenwijk geboren als zoon van de Steenwijkse Juwelier Johannes Lubbertus Steltman (1879-1930) en Frederika Rijkmans (1891-1973). Steltman genoot zijn opleiding in 1910 aan de Königliche Preussische Zeichenakademie in Hanau, Duitsland. Vervolgens kwam hij in de leer bij zijn vader, en later bij zijn oom Lubbertus Steltman (1844-1910), die een juweliersfirma had in Zwolle.

In 1917 opende meester-goudsmid Johannes Steltman zijn juwelierszaak 'Joaillerie Artistique' op het Noordeinde 42a in Den Haag waar hij juwelen verkocht van leveranciers als Citroen, Erdman en Wolfers Frères en zilver van onder anderen Gerritsen, Van Kempen en Läger & Mayer.

De specialiteit van Johannes Steltman was de techniek van het emaillerenKenmerkend voor de ontwerpen van Johannes Steltman waren de bloemen en plantenmotieven, en dan vooral de lotusbloem. Hij ontwierp vanaf 1920 in zijn eigen atelier een prachtige collectie waarmee hij hetzelfde kwaliteitsniveau bereikte als de grote namen in de juweliersbranche, zoals Cartier, Van Cleef & Arpels en Boucheron. Vanaf 1928 nam de Duitse tekenaar en ontwerper Jean Koch hier de leiding over. Zij ontwierpen in een internationale art deco stijl, met behoud van belangstelling voor het antieke juweel. Voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1925 ontwierp Johan Steltman zelf zijn beroemdste werk: een zilveren theeservies met een uiterst moderne, organische vorm en een uitgesproken ambachtelijke bewerking van de zilverhuid. De jaren daarop werd langzaam afscheid genomen van de ambachtelijke uitstraling van de producten. Een gladde, machineachtige afwerking gold steeds meer als modern en daardoor goed verkoopbaar. In 1928 begon begon Steltman zelfs een seriematige zilverproductie met de indiensttreding van de Duitse zilversmid Robert Mack. In 1959 ontwierp hij een horloge met briljant geslepen diamanten voor de 50e verjaardag van Koningin Juliana.

Johannes Steltman overleed op 22. maart 1961 in Den Haag.

Juwelier Steltman[Bearbeiten]

De directie van Steltman Juwelier werd na het overlijden van Johannes Steltman overgenomen door juwelier Willem Bakker, die later werd opgevolgd door zijn zoon. Eind jaren zestig verhuisde deze de zaak naar Paleisstraat 1 en koos voor een modernere koers. In 1973 nam een juwelier uit Amsterdam, John van der Vet, de juwelierswinkel over. Fred Brom, huidig directeur van Steltman, had bij Van der Vet gewerkt, en kreeg in 1977 de leiding over Steltman. Fred Brom is ondermeer bekend van het televisieprogramma "Tussen Kunst & Kitsch". Brom verhuisde de winkel naar de Kneuterdijk en in 1990 naar de Plaats, waar Steltman zich tot op de dag van vandaag bevindt. Brom en zijn collega’s hebben Steltman in de afgelopen dertig jaar tot een van de meest succesvolle juweliers van Nederland gemaakt. Een juwelier met koninklijke allure, oog voor het eigen erfgoed en steeds vernieuwende collecties. Dit alles met de bekende, traditionele kwaliteitsstandaard van weleer, en een topteam van deskundige medewerkers. Het bedrijf heeft een afzonderlijke ruimte voor de Horlogevollectie gevestigd op Plaats nummer 16. Een locatie waar wij onze horlogemerken nog meer ruimte kunnen geven en u als vanouds kunnen informeren en adviseren. Een walhalla van mooie kwaliteitsmerken horloges: Aspen, A. Lange & Söhne, Baume & Mercier, Breguet, Cartier, Christiaan van der Klaauw, Chopard, Grönefeld, IWC, Jaeger-LeCoultre, Nomos, Panerai, Patek Philippe en Zenith.

Bronnen[Bearbeiten]

Adres[Bearbeiten]

Steltman Juwelier
Plaats 26
2513 AE Den Haag
Tel.: +31 (0)70 346 96 01

E-Mail: [email protected] Website: Steltman Juwelier - Atelier Watches

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge