L' Aurore/nl

Aus Watch-Wiki
(Weitergeleitet von L' Aurore)
Zur Navigation springen Zur Suche springen
Die druckbare Version wird nicht mehr unterstützt und kann Darstellungsfehler aufweisen. Bitte aktualisiere deine Browser-Lesezeichen und verwende stattdessen die Standard-Druckfunktion des Browsers.
Korvet l'Aurore
Routekaart van de l'Aurore
Journal de Voyage Markies de Courtanvaux

L' Aurore

De L' Aurore was een klein fregat ook wel korvet van de Franse marine.
In 1767 werd door de Franse regering de L' Aurore speciaal uitgerust, om verschillende zeevaartkundige instrumenten in de praktijk te beproeven en astronomische lengtebepalingen te verrichten. Het schip maakte daartoe een reis langs de Noord-Franse, Belgische en Nederlandse wateren. Deze tocht stond onder bevel van Francois Cesar Le Tellier, markies De Courtanvaux, Capitaine-Colonel des Cent-Suisses de la garde ordinaire du corps du Roi. Die een uitvoerig verslag schreef van de gemaakte tocht, en de havens die ze bezochten.


Aan boord van het schip waren de astronoom en geograaf Alexandre Guy Pingré, de astronoom Charles Messier en de meester uurwerkmaker en chronometermaker Pierre Le Roy die er zijn chronometer testte.

Het schip vertrok uit Le Havre en deed enkele Franse havens aan zoals Calais en Dunkercke. In Nederland deden ze o.a Rotterdam, Den Briel, Amsterdam, en Den Helder aan. Daarnaast gebruikten ze een aantal kanalen om Delft, Den Haag, Haarlem en Utrecht te bezoeken. Bovendien verkende men uitvoerig de Zuiderzee. Bij het bezoek aan Rotterdam bezocht men de uurwerkmaker en natuurkundige Steven Hoogendijk. De route die het schip maakte is zorgvuldig opgetekend en in kaart gebracht. De Engelsen wantrouwden deze hele tocht, zij vonden dat de expeditie meer een "spionage" reis was, om de Nederlandse wateren te verkennen. Van het uittesten van navigatieinstrumenten en chronometers kon volgens hun geen sprake zijn.

De chronometer van Pierre le Roy voldeet overigens prima en verliep op de reis van 68 dagen maar 8 seconden. Het uurwerk van Le Roy is groter dan het laatste model (H5) van Harrison, maar het is veel eenvoudiger te vervaardigen. Het vertoond echter alle kenmerken van de latere chronometers. De chronometer bevindt zich thans in het Musée des Arts et Métiers in Parijs.

Bronnen

Weblink