Berthoud, Pierre Louis/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
(Weitergeleitet von Berthoud, Louis/nl)
Wechseln zu: Navigation, Suche

Berthoud, Louis
(zie ook Berthoud)

Zwitsers - Franse uurwerkmaker

Pierre Louis Berthoud werd in 1754 te Plancemont bij Couvet in de regio Neuchâtel (Zwitserland) geboren en had twee broers, Jean Henri en Isaac Berthoud. Zijn vader Pierre Berthoud was in Couvet uurwerkmaker en ging op zijn twaalfde jaar bij hem in de leer. Zijn oom Ferdinand Berthoud ondekte al snel het talent van Louis en haalde hem naar Parijs. Hij ging na zijn studie terug naar Couvet omdat hij geen goede betrekking kon vinden in Frankrijk ondanks de hulp van zijn oom. Ferdinand riep hem echter in 1784 terug na de zelfmoord van diens broer Jean Henri die in het bedrijf werkte. In feite kreeg hij de dagelijkse leiding over het bedrijf. Na de dood van zijn oom in 1807 nam hij het bedrijf over. Hij maakte het beroemde chronometerhorloge No. 9, volgens een totaal nieuw concept. Het is zonder enige twijfel een van de belangrijkste horloges in de geschiedenis van de Franse horlogemakerij, en is representatief voor al zijn latere werk. Pierre - Louis Berthoud vervaardigde een 150-tal chronometers, was uurwerkmaker voor het observatorium, Horloger de la Marine, en lid van het "Bureau des Longitudes". Na zijn dood volgde Breguet hem als op chronometermaker voor de marine.

Pierre - Louis Berthoud was getrouwd met Claire Thérèse Bezout, en had daarvan drie kinderen Jean-Louis Berthoud , Louis Simon Henri Berthoud , en Charles Auguste Berthoud. Op zeer jonge leeftijd werden, Louis en Auguste naar de "Ecole des Arts et Métiers de Compiègne" gestuurd, en vanaf 1806 in Châlons-sur-Marne. In 1812 werden de toegewijde studenten toevertrouwd aan hun vader. Deze had al verschillende jaren leerlingen opgeleid in de kunst van het precisie uurwerkmaken voor de Franse regering, zoals Jean François Henri Motel. Naast zijn zoons kreeg Louis Berthoud van het ministerie nog twee andere studenten: Jean-Aimé Jacob (1793-1871) en Jacques Fesche. Louis Berthoud stierf onverwacht een jaar later in 1813 te Argenteuil.

Het bedrijf werd voortgezet door Jean François Henri Motel tot 1817, daarna gingen de kinderen Louis -(Simon Henri) en (Charles)-Auguste onder de naam Berthoud Frères verder.

Verder Informatie

Louis Berthoud publiceerde

  • Entretiens sur l'Horlogerie

Weblinks

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge
In anderen Sprachen