Jacob, Jean-Aimé/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche
Amé Jacob, Élève de Breguet, Werk Nr. 164, Geh. Nr. 72, circa 1820
Aimé Jacob staande-regulateur No. 7 loopduur één jaar !
Met vriendelijke toestemming van Toebosch Antiques.

Franse uurwerk- en chronometermaker in Saint-Nicolas d'Aliermont

Jean Aimé Jacob, werd op 28. november 1793 (1795 volgens de la Grande Chancellerie de Légion d'Honneur) in Sisteron, Basse-Alpes (tegenwoordig Département Alpes-de-Haute-Provence) geboren. Hij een opleiding als instrument en uurwerkmaker aan de Ecole Nationale Supérieure d'Arts et Métiers in Compiègne. Hij bleek een uitstekende leerling evenals zijn medescholier Jacques Fesche, beiden kregen een eervolle vermelding voor hun uitstekende resultaten behaald op deze school.

Jean Aimé leerde aanvankelijk het vak als uurwerkmaker in Parijs bij Pierre Louis Berthoud vanaf April 1813. Berthoud stierf echter in September en de weduwe Claire Thérèse Berthoud verzicht de uurwerkmaker Jean François Henri Motel de leiding van de onderneming van haar gestorven man over te nemen omdat haar zonen Henri und Auguste nog te jong waren, en Motel reeds hun leermeester was. Motel zorgde ook voor de vervolg opleiding van Jean-Aimé Jacob und Jacques Fesche tot 1816.

Hierna konden Jean-Aimé Jacob und Jacques Fesche zich in de werkplaatsen van Breguet verder bekwamen. Jean-Aimé Jacob begon een eigen werkplaats in Parijs in de Rue Colombier, hij signeerde zijn uurwerken met "Amé Jacob, Élève de Breguet". Rond 1834 was hij werkzaam in der Boulevard Montmartre No. 1 (deze plaats aanwijzen). In 1839 was hij in de Rue Jean-Jacques Rousseau 3 werkzaam. Jean-Aimé is zeer actief bezig en probeert tevergeefs in Parijs een uurwerkmakers school op te richten. Dankzij zijn initiatief neem de astronoom Arago dit idee over en werd deze school tenslotte door het ministerie von handel in oktober 1832 toch geopend. De school stond onder leiding van Louis Frédéric Perrelet.

Kort na 1840 verstigd Jacob zich in Saint-Nicolas d'Aliermont en begint daar een atelier. Jean Aimé Jacob was één van de uitstekend opgeleide horlogemakers in deze plaats. Saint-Nicolas d'Aliermont en de plaatsjes er omheen hadden inmiddels een uitstekende reputatie van het produceren van grote aantallen reis-klokken (Pendules d'Officier of ook Carriage Clocks) en zogenaamde "blanc"-roulants (onafgewerkte basisuurwerken) welke door de revolutionaire ideën van Honoré Pons waren onstaan. Beroemd werd Jacob was vooral om zijn chronometers, chronografen, en jaar-regulateurs. Voor zijn chronografen ontwikkelde hij een secondestop mechanisme.

Vanaf 1832 tot 1867 won hij voor zijn uurwerken en chronometers op verschillende tentoonstellingen in Paris, gouden en zilveren medailles en eervolle vermeldingen. Daarnaast werd hij in 1856 Lid van de jury bei de regional tentoonstelling in Rouen. Hij werd op 19. november 1859 tot ridder van het Erelegioen benoemd. Jacob werkte samen met Frédéric-Bruno Scharf. Een twee dagen lopende Marine-Chronometer No. 313 is gesigneerdt met Jacob et Scharf A St Nicolas No. 313.

Jean Aimé Jacob stierf op 30. januari 1871 in Dieppe, op dat moment marcheerden duitse troepen de stad binnen als gevolg van de Frans-Duitse oorlog. Als erkenning voor zijn werk werd in Saint-Nicolas d'Aliermont een straat naar hem vernoemd.

Anzeigen