Veringa, Antonius/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
(Unterschied zwischen Versionen)
Wechseln zu: Navigation, Suche
Zeile 12: Zeile 12:
  
 
Hij was in die tijd ook directeur van de vaktekenschool St. Joseph te Bolsward.
 
Hij was in die tijd ook directeur van de vaktekenschool St. Joseph te Bolsward.
Antonius heeft de volgende boeken geschreven c.q. bewerkt en vertaald: [[Astronomische Kunstuhr im Straßburger Münster|Het uurwerk in de Dom van Straatsburg]], Sieverts Leerboek door [[Sievert, Hermann|Hermann Sievert]], de Familie Hemony (klokkengieters), en diversen artikelen in een proportiepasser brochure over technische hulpmiddelen. Als begenadigd tekenaar ontwierp hij ook het gilde-wapen voor horlogemakers en het vakdiploma voor horlogemakers. Daarnaast was hij sterk betrokken bij de organisatie van ons vak, de opleiding, en de eisen waaraan de leerlingen moesten voldoen. Op [[12. april]] [[1907/nl|1907]] komt zijn vrouw Baukje te overlijden. Op [[4. april]] [[1910/nl|1910]] trouwt Antonius de weduwe Anna Ketelaar. Anna was familie van de in die tijd vigerende voorzitter van de horlogemakersbond J.D. Ketelaar uit Amsterdam.  
+
Antonius heeft de volgende boeken geschreven c.q. bewerkt en vertaald: [[Astronomische Kunstuhr im Straßburger Münster|Het uurwerk in de Dom van Straatsburg]], Sieverts Leerboek door [[Sievert, Hermann|Hermann Sievert]], de Familie Hemony (klokkengieters), en diversen artikelen in een proportiepasser brochure over technische hulpmiddelen. Als begenadigd tekenaar ontwierp hij ook het gilde-wapen voor horlogemakers en het vakdiploma voor horlogemakers. Daarnaast was hij sterk betrokken bij de organisatie van ons vak, de opleiding, en de eisen waaraan de leerlingen moesten voldoen. Op [[12. april/nl|12. April]] [[1907/nl|1907]] komt zijn vrouw Baukje te overlijden. Op [[4. april/nl|4. April]] [[1910/nl|1910]] trouwt Antonius de weduwe Anna Ketelaar. Anna was familie van de in die tijd vigerende voorzitter van de horlogemakersbond J.D. Ketelaar uit Amsterdam.  
  
 
Hoewel Antonius zeer gelovig Rooms Katholiek was, had hij ook oog voor andere religieuze opvattingen.  Hij was dan ook oprichter en directeur van de Joodse-begraafplaats in Bolsward. De Joodse-bevolking werd in die dagen op een onooglijk stukje weiland begraven en Antonius vond dit niet passend.
 
Hoewel Antonius zeer gelovig Rooms Katholiek was, had hij ook oog voor andere religieuze opvattingen.  Hij was dan ook oprichter en directeur van de Joodse-begraafplaats in Bolsward. De Joodse-bevolking werd in die dagen op een onooglijk stukje weiland begraven en Antonius vond dit niet passend.
  
Antonius Veringa stierf op [[31. december/nl|december]] [[1920/nl|1920]] in Bolsward.
+
Antonius Veringa stierf op [[31. december/nl|31. december]] [[1920/nl|1920]] in Bolsward.
  
 
==Verdere informatie==
 
==Verdere informatie==

Version vom 18. Oktober 2013, 14:23 Uhr

(zie ook Veringa)

Antonius Veringa

Nederlandse Uurwerkmaker.

Antonius Veringa werd op augustus 1843 geboren in Vollenhove als zoon van Hubert Veeringa en Meike Annes Poel. De dag na zijn geboorte werd hij Rooms Katholiek gedoopt. Op de geboorteakte van Antonius Veringa staat als vader: Hubertus Veringa van beroep Horlogiemaker. Deze Hubertus ondertekend met H. Veeringa, weer met een dubbele e. Dit is niet zo verwonderlijk want op de geboorteakte van Hubertus Veringa staat ook vermeld Veeringa en de vader van Hubertus heeft ook ondertekend met Jans Veeringa, dus ook met dubbel e. Na Antonius Veringa is het steeds Veringa met enkel e gebleven. Antonius Veringa was een autodidact, hoewel het beroep van horlogemaker hem mede door zijn vader zal zijn aangeleerd. Antonius was de broer van Martinus Veringa en Petrus Veringa, de laatste was als uurwerkmaker werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen.

Antonius trouwde op 2. mei 1869 met strohoedenmaakster Baukje Koelman. Uit dit huwelijk werden 10 kinderen geboren, waarvan de jongste helaas levenloos ter wereld kwam. Een eerder geboren tweelingbroertjes stierven na enkele weken. Alleen de zoon Hendrikus Veringa werd uurwerkmaker.

Antonius Veringa schreef rond 1884 veel artikelen in het vakblad: De Horlogemaker. Voor de lagere school te Bolsward construeerde hij een klok, waarop de jeugd kon leren klok kijken, deze klok was in de handel onder de naam: Veringa Schoolklok. In december 1890 richtte hij als redacteur een nieuw vakblad voor de horlogemakers op onder de naam: Christiaan Huygens - Vakblad voor Uurwerkmakers, dat het lijfblad werd van de "Nederlandschen Bond van Horlogemakers". Natuurlijk werd hiermee ook de Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens geëerd.

Hij was in die tijd ook directeur van de vaktekenschool St. Joseph te Bolsward. Antonius heeft de volgende boeken geschreven c.q. bewerkt en vertaald: Het uurwerk in de Dom van Straatsburg, Sieverts Leerboek door Hermann Sievert, de Familie Hemony (klokkengieters), en diversen artikelen in een proportiepasser brochure over technische hulpmiddelen. Als begenadigd tekenaar ontwierp hij ook het gilde-wapen voor horlogemakers en het vakdiploma voor horlogemakers. Daarnaast was hij sterk betrokken bij de organisatie van ons vak, de opleiding, en de eisen waaraan de leerlingen moesten voldoen. Op 12. April 1907 komt zijn vrouw Baukje te overlijden. Op 4. April 1910 trouwt Antonius de weduwe Anna Ketelaar. Anna was familie van de in die tijd vigerende voorzitter van de horlogemakersbond J.D. Ketelaar uit Amsterdam.

Hoewel Antonius zeer gelovig Rooms Katholiek was, had hij ook oog voor andere religieuze opvattingen. Hij was dan ook oprichter en directeur van de Joodse-begraafplaats in Bolsward. De Joodse-bevolking werd in die dagen op een onooglijk stukje weiland begraven en Antonius vond dit niet passend.

Antonius Veringa stierf op 31. december 1920 in Bolsward.

Verdere informatie


Bron

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge