Alpina Nederland

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche
Alpina Union Horlogère jaarvergadering 1909.
Middenin zittend Emil Schwarz. Uiterst rechts op de foto zitten W. van Hattum daarnaast C. Andriessen.
Tweede van links zittend C. ten Boom.
Inzet het herdenkinsvaandel 25 jaar Union Horlogère.
Tekening naar een originele emailleplaat rond 1930

Alpina in Nederland

De Union Horlogère in Nederland werd opgericht op 1. april 1907 op een vergadering te Utrecht, en telde 18 aanwezige horlogemakers waarvan twee uit één bedrijf en 9 ingeschreven leden die helaas niet op de vergadering aanwezig konden zijn. Zij hadden besloten in navolging van hun Zwitserse en Duitse collega’s een vereniging op te zetten onder de vlag van de Union Horlogère. Onder deze horlogemakers was D.C.Andriessen uit Bergen op Zoom en W. van Hattum uit Den Haag. Deze laatste zou na enige jaren de distributie van de Alpina horloges in Nederland gaan verzorgen evenals zijn zoon Wim jr. die tot halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw het merk zou importeren.

Blijkbaar vond het bestuur en de directie in Biel in Zwitserland het belangrijk dat in Nederland een vereniging tot stand zou komen, de directeur Emil Schwarz was regelmatig in Nederland en woonde de jaarvergaderingen van 1909 en 1910 bij. Van de vergadering in gehouden in Den Haag op 12. april 1909 is indertijd een foto gemaakt waarop de bijeengekomen Union Horlogère leden zijn vastgelegd. Tijdens zijn toespraak overhandigde Emil Schwarz namens de directie in Biel de Nederlandse collega’s een kleine vaandel ter herinnering aan het 25 jarig bestaan van de Union Horlogère in Zwitserland. De organisatie van de vergadering was in handen van W. van Hattum. Men bezocht zijn zaak tijdens een korte wandeling alvorens in de koffiekamer bijeen te komen (foto) om daarna te genieten van “den rijkversierden disch”. Hoewel de namen van de leden allemaal bekend zijn is op de foto niet meer exact te achterhalen welke naam bij welk gezicht hoort.

Op de vierde jaarvergadering gehouden op 17. april 1911 te Amsterdam waren behalve Emil Schwarz ook Gottlieb Hauser uit Biel en Henri Berthoud uit Bern aanwezig. Het jaar daarop was wederom de directie vertegenwoordigd en in 1913 was behalve Emil Schwarz ook A. Kurth uit Grenchen (Certina) op de jaarvergadering. Deze kondigde aan dat in Biel een nieuw gebouwd kantoor in gebruik zal worden genomen, hierin is tevens een atelier gevestigd (Uniongasse). Dit atelier staat ook ter beschikking voor de zonen van de leden om zich verder in het vak te bekwamen. In 1914 is Gottlieb Hauser met Emil Rothmann en Benath Rothmann uit Berlijn namens de Duitse Alpina op de jaarvergadering, de jaren daarop werd het door de oorlogsomstandigheden niet mogelijk om vanuit Zwitserland nog vergaderingen bij te wonen. Hoewel Nederland neutraal bleef was het voor de Zwitserse directie blijkbaar niet verantwoord om voor de vergadering naar Nederland te komen.

Na de oorlog waren weer regelmatig op de jaarvergaderingen vertegenwoordigers uit Zwitserland aanwezig. De vereniging groeide in de loop der jaren sterk dankzij de inzet van o.m de voorzitter Casper Ten Boom die dit ruim dertig jaar volhield en helaas overleed in Duitse gevangenschap op 9. maart 1944. Daarnaast waren secretaris Cor Verhagen (lid vanaf 1910), bestuurslid Corn.Andriessen, en de nieuwe voorzitter Gerard van Baal vele jaren actief. In 1930 blijken volgens opgave in het jaarboek van de Alpina Gruen Gilde SA in Nederland 50 aangesloten leden te zijn. Na de tweede wereldoorlog groeide de vereniging verder, In 1958 waren er zelfs 89 verkooppunten. Doch begin jaren 60 van de vorige eeuw werd de concurrentie steeds harder en werden meer en meer horloges aangeboden door branche-vreemde kanalen. Ook de Japanse uurwerkindustrie met Seiko voorop kreeg vaste voet op de Nederlandse bodem. Het aantal leden nam af en ook de omzetten verminderden sterk. De Nederlandse vereniging Union Horlogère werd evenals de Zwitserse vereniging kort na 1972 opgeheven. Rond 1974 ging de distributie over naar de importeur, Flores de Jager in IJsselstein die echter eind jaren 70 failliet werd verklaard en Alpina met een fors verlies opzadelde. Vanaf die tijd werden de dealers bezocht door een Zwitserse vertegenwoordiger, Heinz Labahrt, de gewezen voorzitter van de Union Horlogère vereniging in Zwitserland. Eind 1985 werden de dealers voor de laatste keer bezocht, waarna er een einde kwam aan de levering van Alpina horloges in Nederland. Met de herintroductie door Alpina Watch International Genève werd de draad weer opgepakt en wordt vertegenwoordigd door een eigen medewerker in Nederland.

Alpina vertegenwoordiging Nederland

Jos van Hugte Brand Manager Netherlands Frederique Constant / Alpina Mobil:+31 (0) 6 36 27 66 76


Bronvermelding

  • Archief Juwelier C. Andriessen.
  • Notulen van de Nederlandse Union Horlogère 1907 - 1949.

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge