Dudley Watch Co/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche

Amerikaanse zakhorlogefabriek

Dudley horloge
Vrijmetselaar symbolen

De Dudley Watch Company werd opgericht door William Wallace Dudley. Deze had in diverse Amerikaanse horlogefabrieken gewerkt om met 69 jaren zijn droom te vewezelijken, het oprichten van een eigen horlogefabriek. Vermoedelijk had Dudley horloges gezien van de uurwerkfabriek M. Tobias & Co. welke in Engeland gemaakt werden, en twee vrijmetselarij emblemen in de balanskloof hadden.

Diep geïnteresseerd in de vrijmetselarij werd hij lid van twee afdelingen. Volgens zijn dochter, begon hij te werken aan zijn eerste vrijmetselaar horloge, al 15 tot 20 jaar voordat hij voor zijn ontwerp een patent verkreeg. In 1918, begon Dudley te werken aan een vrijmetselaar horloge met kloven voor de balans en raderwerk, in de vorm van vrijmetselaar symbolen. Deze delen werden gefreesd door zijn broer Willis R. Michael Dudley en op dit ontwerp werden octrooien verleend op 29. juni 1923.

Inhaltsverzeichnis

Het begin en het ontwerp [Bearbeiten]

George W. Adams en John D. Wood, plaatselijke juweliers en beiden vrijmetselaars, werden Dudley's zakenpartners. Op 20. mei 1920, werd het bedrijf in de staat Pennsylvania aangemeld. En op 7. juni 1920, passeerde daarvoor de akte. Het kapitaal van de corporatie bedroeg $ 5.000,00. Onroerend goed werd verworven in South-West End aan de Maple Avenue in Lancaster. Het oorspronkelijke doel van de onderneming was het ontwerpen in productie nemen van een 19 steens, 18.65 ligne zakhorloge in een 14kt. gouden kast dat model 1 werd genoemd. Al in 1923, werd de Dudley Watch Co. geconfronteerd met afnemende verkoop en zware concurrentie van andere bedrijven welke kleinere horloges produceerden. Besloten werd om door te gaan met de ontwikkeling van een 19 steens, 17,8 ligne zakhorloge in een 14 karaats doublé kast welke model 2 werd. Model 2 verschilt van zijn voorganger door een zilver gekleurde Bijbel gemonteerd op de kloof van de opwindraderen. Het horloge was voorzien van het raderwerk en echappement dat in de Hamilton horloges werd gebruikt. Op het hoogtepunt van de productie waren in het bedrijf 18 tot 20 mensen werkzaam inclusief Arthur en Clifford Dudley, zonen van de oprichter. Hoewel het in eerste instantie alleen om assemblage ging, waren de medewerkers hoogopgeleide horlogemakers van wie de meeste bij de Hamilton hadden gewerkt. Mannen met een vrijmetselaar achtergrond hadden de voorkeur. Toen de productie begon, bleek de verkoop nog een probleem, en een vertegenwoordiger genaamd Bostwick werd aangetrokken om verkooppunten te realiseren. De prijs van de horloges in diverse uitvoeringen varieerde van $ 125.00 tot $ 250.00.

Het einde van de Dudley Watch Co. [Bearbeiten]

Eind 1924 kwam het bedrijf door schulden zwaar in de problemen en de eigenaren probeerden wanhopig een oplossing voor het probleem te vinden. Op 28. februari 1925, stond een verslag van de US District Court in Philadelphia, dat de Dudley Watch Company failliet was verklaard, mede omdat polshorloge zijn intrede op de markt had gedaan. Momenteel, vele jaren nadat Dudley’s bedrijf failliet werd verklaard, worden deze horloges als zeer zeldzaam en kostbaar beschouwd. In de 5 jaar dat Dudley’s horloges werden geproduceerd in Lancaster, zijn er minder dan 2600 horloges met het vrijmetselaars ontwerp gefabriceerd.

Literatur [Bearbeiten]

  • American Wristwatches: Five Decades of Style and Design; Autoren: Edward Faber and Steward Unger; ISBN 0-7643-0171-3

Weblinks [Bearbeiten]

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge
In anderen Sprachen