Van Baal, Henri/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche
Van Baal, Henri
gedeelte uit lidmaatschapboekje van de Saxonia uit 1938
H. van Baal.
Glashütter horloge met bruggen i.p.v ¾ platine.
Datei:Werkstukken van H. van Baal, Tischchronometer, Gangmodel en Zakhorloge tentoogesteld in het Deutschen Uhrenmuseum Glashütte

Geboren op 18. februari 1914 in Nijmegen en overleden op 15. mei 2003 te Veldhoven.

Henri van Baal studeerde aan de Deutsche Uhrmacherschule Glashütte (DUS) van 1933 tot 1934 en woonde bij de familie Kreissig in de Haupstraße.

Op 1. april 1934 vond in de Deutschen Uhrmacherschule Glashütte onder voorzitter van de heer (Ministerialrat) Mühlheim van de saksische "Wirtschafts" ministerie de examens plaats. Hieraan nam ook Henri van Baal deel. Hij kreeg voor zijn resultatan geldpremie van 40 "Reichsmark" uit de Georg Jacob Stiftung aan hem verleend door de Gesellschaft der Freunde des Lehrlingswesens[1].

Op de school vervaardigde hij een schoolhorloge, een Glashütter ankergangmodel en een tafelchronometer. Het zakhorloge met het DUS nummer 3824 is van een bijzondere uitvoering, Hoewel het een Glashütter horloge is, heeft het geen ¾ platine maar is het een uurwerk met kloven voor het ankerrad, seconderad, en derderad. Enkele jaren eerder had Heinz Oestreich ook een dergelijk zakhorloge vervaardigd [2]. De tafelchronometer (Tischchronometer) heeft het nummer 3836 en is eigenlijk een kleine scheepschronometer met een uurwerkje van 58 mm diameter [3].

Voor zijn bijzondere resultaten verkreeg hij de Moritz Großmann oorkonde. Zijn verenigingsnaam bij de Saxonia studentenvereniging was “Tulpe”. Op 20. januari 1934 vierden de Saxonen zijn "Branderprüfung". Am 23. juni 1934 gaf hij zijn afscheidsfeest in "Zum Goldenen Glas" te Glashütte.

Na zijn studie werkte hij enige tijd bij Jac. Andriessen in Helmond om vervolgens in de zaak bij zijn vader en broer G. van Baal in de Broerstraat 31 te gaan werken. Twee zonen van Henri van Baal werkten voor hun studie enige tijd bij vaders medescholier Richard Willenberg in Mainz. In 1991 bezocht Henri van Baal na 56 jaar weer Glashütte.

Referenties

  1. Bericht voor de oud leden van de S.V. "Saxonia"; Juni 1934
  2. Glashütte und seine Uhren bladz. 358; Autor: Kurt Herkner; ISBN 3-924211-01-9
  3. Deutsche Uhrmacherschule Glashütte, bladzijde A50 tot A52; Autor: Kurt Herkner; ISBN 3-924211-04-3

Verdere informatie

Literatuur

Anzeigen

Meine Werkzeuge
Namensräume

Varianten
Aktionen
Navigation
Drucken/exportieren
Werkzeuge
In anderen Sprachen