Verhagen, Johannes Theodorus (2)/nl: Unterschied zwischen den Versionen

Aus Watch-Wiki
Zur Navigation springen Zur Suche springen
 
(Eine dazwischenliegende Version desselben Benutzers wird nicht angezeigt)
Zeile 9: Zeile 9:
 
Cornelis en Jan leerden het horlogemakersvak in eerste instantie thuis van hun vader tijdens lange werkdagen.
 
Cornelis en Jan leerden het horlogemakersvak in eerste instantie thuis van hun vader tijdens lange werkdagen.
  
Zowel Cornelis als zijn broer Jan bezochten in [[1894/nl|1894]] de [[DUS|horlogemakersschool]] in [[Glashütte]] in de buurt van [[Dresden]]. Ieder met een totaal verschillend resultaat. Uit de archieven van deze school bleek dat hoewel hij er een jaar had gewerkt er geen enkel werkstuk werd opgetekend.  Over het verstrekken van een diploma is ook niets opgetekend.  We kunnen dus aannemen dat hij de school zonder goed resultaat heeft verlaten, dit in tegenstelling tot zijn broer Cornelis. Wat mogelijk een rol heeft gespeeld was de leeftijd van Jan, hij was 2 twee jaar jonger en dus slechts 16 jaar. Eigenlijk te jong voor een dergelijke zware opleiding.  
+
Zowel Cornelis als zijn broer Jan bezochten in [[1894/nl|1894]] de [[DUS|horlogemakersschool]] in [[Glashütte]] in de buurt van [[Dresden]]. Ieder met een totaal verschillend resultaat. Uit de archieven van deze school bleek dat hoewel hij er bijna twee jaar had gewerkt er geen enkel werkstuk werd opgetekend.  Over het verstrekken van een diploma is ook niets opgetekend.  We kunnen dus aannemen dat hij de school zonder goed resultaat heeft verlaten, dit in tegenstelling tot zijn broer Cornelis. Wat mogelijk een rol heeft gespeeld was de leeftijd van Jan, hij was 2 twee jaar jonger en dus slechts 16 jaar. Eigenlijk te jong voor een dergelijke zware opleiding.  
  
 
Cornelis was de oudste zoon en had zodoende de meeste rechten op het overnemen van de zaak van zijn vader, Zoon Jan vond dit echter niet rechtvaardig. Twee zoons in de zaak vond men ook niet wenselijk daarop bepaalde Vader Laurentius dat de beide broers moesten loten wie de zaak zou overnemen, Cornelis verloor.  
 
Cornelis was de oudste zoon en had zodoende de meeste rechten op het overnemen van de zaak van zijn vader, Zoon Jan vond dit echter niet rechtvaardig. Twee zoons in de zaak vond men ook niet wenselijk daarop bepaalde Vader Laurentius dat de beide broers moesten loten wie de zaak zou overnemen, Cornelis verloor.  
Zeile 21: Zeile 21:
  
 
Johannes Theodorus Verhagen overleed op [[1. februari/nl|1. februari]] [[1948/nl|1948]] te Breda.
 
Johannes Theodorus Verhagen overleed op [[1. februari/nl|1. februari]] [[1948/nl|1948]] te Breda.
+
 
 +
<<<[[Deutsche Uhrmacherschule Glashütte (DUS)/Schüler V| DUS Schüler V ]] <<<
  
 
== Verdere informatie ==
 
== Verdere informatie ==

Aktuelle Version vom 11. November 2018, 13:26 Uhr

(zie ook Verhagen/nl)

Deutsche Uhrmacherschule Glashütte 1894, Jan Verhagen rechtsboven naast de Vlag, Cornelis op de derde rij, derde van rechts. Voorste rij in het Midden Prof. Ludwig Strasser
Zakhorloge J. Th. Verhagen - Breda
Advertentie J. Th Verhagen, Breda Adresboek 1919, deze advertentie verscheen ook in de jaargangen vanaf 1911

Nederlandse Uurwerkmaker.

Johannes Theodorus Verhagen werd op 31. augustus 1878 geboren als zoon van Laurentius Verhagen en Maria Stoops. Vader Laurentius was horlogemaker en had een grote, goedlopende horlogemakerszaak aan de Veemarkt 37 in Breda. Johannes Theodorus welke Jan werd genoemd had een oudere broer Cornelis Johannes Paulus Verhagen werke ook Cor werd genoemd en een oudere zus Anna. Cornelis en Jan leerden het horlogemakersvak in eerste instantie thuis van hun vader tijdens lange werkdagen.

Zowel Cornelis als zijn broer Jan bezochten in 1894 de horlogemakersschool in Glashütte in de buurt van Dresden. Ieder met een totaal verschillend resultaat. Uit de archieven van deze school bleek dat hoewel hij er bijna twee jaar had gewerkt er geen enkel werkstuk werd opgetekend. Over het verstrekken van een diploma is ook niets opgetekend. We kunnen dus aannemen dat hij de school zonder goed resultaat heeft verlaten, dit in tegenstelling tot zijn broer Cornelis. Wat mogelijk een rol heeft gespeeld was de leeftijd van Jan, hij was 2 twee jaar jonger en dus slechts 16 jaar. Eigenlijk te jong voor een dergelijke zware opleiding.

Cornelis was de oudste zoon en had zodoende de meeste rechten op het overnemen van de zaak van zijn vader, Zoon Jan vond dit echter niet rechtvaardig. Twee zoons in de zaak vond men ook niet wenselijk daarop bepaalde Vader Laurentius dat de beide broers moesten loten wie de zaak zou overnemen, Cornelis verloor. De zaak werd rond 1910 dus door Jan overgenomen onder de naam J.Th. Verhagen, Firma L. Verhagen en Zoon.

Johannes Theodorus huwde Maria Johanna Antoinetta van Gotum op 19. juni 1906 in Breda en was toen woonachtig in de Postlaan 6. Uit het huwelijk werd Louis André Marie Verhagen geboren. Deze werd stuurman bij de pakketvaart.

Uit de advertentie die vanaf 1911 werd geplaatst is duidelijk dat Jan ook zeer dure horloges probeerde te verkopen. Zo zien we de merken Antoine Frères, Horloges uit Glashütte, Waltham, Patek Philippe, Vacheron, Badol(l)et, International Watch, GT Horloges van Gédéon Thommen, Favre Frères FF, Billodes en Diogene horloges van Georges Favre-Jacot later bekend als Zenith. Of een aantal van deze luxe merken nu in een stad als Breda een succes waren is maar de vraag.

In 1935 wordt Johannes Theodorus vermeld in de Veemarktstraat 10, of hij nu verhuisd is of dit zijn woonadres is wordt niet duidelijk bij dit adresboek. In 1940 staat hij ingeschreven op de Veemarkt 19a. In 1952 weer op de Veemarktstaat 19a.

Johannes Theodorus Verhagen overleed op 1. februari 1948 te Breda.

<<< DUS Schüler V <<<

Verdere informatie