Perrelet, Louis Frédéric/nl

Angebote auf Amazon ▸▸    Angebote auf Ebay ▸▸

Aus Watch-Wiki
Wechseln zu: Navigation, Suche

(zie ook Perrelet)

Louis-Frédéric Perrelet

Zwitserse horlogemaker

Perrelet werd geboren 14. mei 1781 in Le Locle, en was de kleinzoon van Abraham Louis Perrelet. Hij kreeg van zijn grootvader zijn opleiding als uurwerkmaker en werkte vervolgens voor verschillende uurwerkmakers in Le Locle. Van 1802 tot 1807 werkte hij voor Breguet in Parijs, ging voor een korte periode terug naar Le Locle om vervolgens tot 1822 weer bij Breguet te werken.

Zijn specialiteit was het vervaardigen van echappementen, gecompliceerde mechanismen, en astronomische uurwerken. Na zijn vertrek bij Breguet begon hij met zijn zoon Louis Perrelet een eigen bedrijf, Perrelet & Fils, Rue Saint Honoré No. 108.

In 1823 presenteerde hij op de wereldtentoonstelling van Parijs een bijzondere astronomische pendule. Hij is de uitvinder van het split-seconde mechaniek (gepatenteerd 20. september 1827), welke hij presenteerde op de industrie-tentoonstelling van Parijs van dat jaar, het patent werd verleend in maart 1828.

In 1830 kreeg hij de medaille van de l'Académie des Sciences (academie voor wetenschappen), en in 1834won hij een gouden medaille op de derde nationale tentoonstelling van de Franse industrie en werd hij ridder van het Légion d'Honneur.

Naast deze werkzaamheden gaf hij onderricht aan de eerste horlogemakersschool van Parijs. Onder zijn leerlingen waren ondermeer: Victor Gannery, Antoine Redier, Onésime Dumas, Louis Lecocq en vermoedelijk ook Henri Robert die bij hem in het bedrijf werkte. Wanneer hij zijn werkzaanmheden voor de school in 1839 beëindigd, volgt Auguste Berthoud hem op.

Perrelet stierf in Paris 1854, na zijn dood werd het bedrijf voortgezet door Louis, die tot 1870 actief bleef. In 1993 werd het merk Perrelet gekocht van de nazaten van Perrelet en opnieuw uitgebracht.

Weblinks

History of Perrelet Hautehorlogerie
Louis Frédéric Perrelet Hautehorlogerie
http://www.perrelet.com
http://www.perrelet.nl

Anzeigen