Dumas, Onésime/nl

Aus Watch-Wiki
Zur Navigation springen Zur Suche springen
Onésime Dumas
Dumas Chronometer No. 1048, 1865
Chateau Onesime Dumas, Woonhuis en atelier van Onésime Dumas in Saint-Nicolas d'Aliermont, aan de Rue de Dieppe

Franse uurwerkmaker

Onésime Dumas, werd op dinsdag 1. juni 1824 in Verberie (Oise) geboren, Hij was de zoon van Claude-Gaspard Dumas en Marie-Félicienne Brille. Onésime een illustere uurwerktechnische achtergrond. Als neef van Jean François Henri Motel leerde het vak bij Louis Frédéric Perrelet, om vervolgens zijn opleiding te vervolgen bij Charles Auguste Berthoud in Argenteuil. Daarna ging hij enkele jaren bij zijn oom Henri Motel werken. Dumas vestigde zich daarna als zelfstandig uurwerkmaker en had een werkplaats in de Rue du Foin-Saint-Louis Nr. 4. 1849 won hij een zilveren medaille voor zij chronometers die hij toonde op de industrie tentoonstelling in Parijs.

Nadien volgde hij Victor Gannery op. Gannery had eveneens het vak geleerd bij Perrelet en was kort na zijn scholing naar Saint-Nicolas d'Aliermont bij Dieppe vertrokken. In die tijd onderging Saint Nicholas d'Aliermont een ware uurwerkrevolutie onder Honoré Pons - wanneer dan Gannery al op 32 jarige leeftijd komt te overlijden, krijgt Dumas de gelegenheid om in 1851 een bloeiende zaak over te nemen. Onésime trouwde met Marie Coudol-Lagrave op Zaterdag 23. juli 1853 in Parijs, Ile-de-France. Uit dit huwelijk zijn echter geen kinderen bekend. Marie Coudol-Lagrave stierf op zondag 18. juni 1871 in Saint-Nicolas d'Aliermont.

Zijn precisie uurwerken toonde hij in 1856 te Rouen en chronometers in 1857 te Parijs. Hij zou ook de eerste op het vasteland zijn geweest die chronometers produceerde in de uitvoering volgens de Engelse kalibers. Uiteindelijk werd hij benoemd tot "Horloger de la Marine". Onésime Dumas werd opgevolgd door Emile Delépine.

1881 werd Onésime Dumas tot Chevalier van het Legion d'honneur benoemd, Dumas stierf op zondag 6. oktober 1889 in de ouderdom van 65 jaar. In Saint Nicolas d’Arliermont werd naar Onésime Dumas een straat vernoemd, hij was ook enkele jaren gemeenteraadslid. Een van de belangrijkste bedrijven was de wekkerfabriek Bayard, die onstond door de uitvinding van Antoine Redier, welke nouw bij de uurwerkproductie in deze plaats betrokken was.

Verdere informatie

Weblinks