Alpina/nl: Unterschied zwischen den Versionen

Aus Watch-Wiki
Zur Navigation springen Zur Suche springen
Zeile 95: Zeile 95:
  
 
De nieuwe '''Alpina Watches International SA''' betrok hun werkplaatsen en kantoren in Plan-les-Ouates, een voorstad van [[Genf|Genève]].
 
De nieuwe '''Alpina Watches International SA''' betrok hun werkplaatsen en kantoren in Plan-les-Ouates, een voorstad van [[Genf|Genève]].
In [[2003/nl|2003]] werd Alpina op de Baseler Messe weer met een complete modellenserie op de markt gezet. Daarbei werd het imago ven het merk weer teruggekoppeld aan de "geest van de alpinisten".
+
In [[2003/nl|2003]] werd Alpina op de [[Baselworld]] weer met een complete modellenserie op de markt gezet. Daarbei werd het imago ven het merk weer teruggekoppeld aan de "geest van de alpinisten".
 
In overeenstemming daarmee hebben de nieuw modellen een sportief en robuust aanzien.
 
In overeenstemming daarmee hebben de nieuw modellen een sportief en robuust aanzien.
  

Version vom 22. Januar 2008, 01:46 Uhr

Alpina wijzerplaat opdruk
Zakhorloge van Alpina

Alpina

Alpina - Union Horlogère: Coöperatie van horlogefabrikanten en handelaren, fabricage en verkoop.
Alpina (Horlogemerk)

Alpina - Union Horlogère: Coöperatie van horlogefabrikanten en - handelaren

De coöperatie Alpina - Union Horlogère werd in 1883 door Gottlieb Hauser onder de naam "Schweizerische Uhrmacher-Corporation" opgericht in Winterthur en was vanaf 1890 in Biel gevestigd. Doel van deze vereniging van belangrijke fabrikanten en horlogemakers was het opzetten van een kostenbesparende productie en een doelmatig verkoopkanaal voor horloges.

Alpina begon eigen kalibers te ontwikkelen en een verkoopnet op te zetten. De Ebauches werden door de Alpina-ebauche-fabriek (Duret & Colonnaz) in Genève geproduceerd. Duret & Colonnaz was tevens betrokken bij, en maatgevend voor de ontwikkeling van de eerste Alpina-kalibers.

Oorspronkelijk was de merknaam Alpina een kaliber aanduiding voor twee uurwerken van Jacob Straub, een 12- en een 19-ligne ankeruurwerk. De merknaam Alpina had J. Straub voor zijn uurwerken laten registreren. Omdat Straub & Co. al snel de belangrijkste leverancier van Union Horlogère was, droegen nagenoeg alle horloges van de Union Horlogère de merknaam Alpina.

Tot het begin van de 70er jaren van de 20e eeuw bleef Straub & Co. de belangrijkste fabrikant voor de Union Horlogère.

Op zoek naar een eenduidige benaming besloten de leden van de Union Horlogère oner te verdelen in:

  • Alpina voor alle horloges van de beste kwaliteit,
  • A (1926), Festa (1928) en Novice voor horloges van mindere of B-kwaliteit.

In de zestiger jaren komt bij de uurwerken van de Ebauches SA ook de naam Terval naast de naam Alpina voor. De hamer-automaat van Straub word door een AS-Werk vervangen. Straub leverde ook uurwerken (Alpina 588, 582, 447 en 566 tot 568 ofwel P 05, P 09, P 53 en P 81 tot P 85) aan de Rensie Watch Inc, in New York.

Leden der Union Horlogère (fabrikanten)

Buiten J. Straub & Co. waren ook de volgende fabrikanten lid van de Union Horlogère :

In Duitsland, Oost- en Noordeuropa worden de eerste vertegenwoordigingen opgericht. In 1901 werd dan de naam 'Alpina' als merk geregistreerd. 1905 volgde de aansluiting van de US-firma’s Gruen en Hamilton. Zie ook: Alpina Gruen Gilde SA.

In de 20er jaren van de vorige eeuw kwamen daarbij nog:

Merknamen van Alpina

  • Festa
  • Siegerin
  • Terval
  • Tresor

Alpina Watch International

Met de omzetting van Alpina Union Horlogère in Alpina Watch International in 1972 werd de fabriek van Straub & Co na enige tijd gesloten. Daarmee kwam een tijdperk met de vervaardiging van een eigen manufactuur uurwerk ten einde. Ook de vele jaren gebruikte rode driehoek en de markante schrijfletters "Alpina" verdwenen. De Duitse Dugena maakte aanspraak op de rechten van de rode driehoek.

Men werkt vanaf dan met een aantal van montagebedrijven samen, die uitsluitend ebauches gebruiken, onder andere:

Met de ontwikkeling van de electronische horloges begon ook voor Alpina een nieuw tijdperk. De eerste digitale uurwerken kwamen van General Electric (USA), analoge uurwerken kwamen niet alleen van de Ebauches SA maar ook van Ricoh (Japan). Zeer snel kon ook de Zwitserse uurwerkindustrie de vraag naar Zwitserse quartzuurwerken dekken. Het meest werden de uurwerken van Ebauches S.A en Harley Ronda toegepast.

Helaas ontkomt ook Alpina niet aan de moeilijke tijden, die in de zeventiger en tachtiger jaren in de Zwitserse uurwerkindustrie heersen. Het grote kantoor van de Union Horlogère in de Uniongasse werd afgestoten en men verhuisde naar de Silbergasse (Hochhaus). In het begin van de tachtiger jaren verhuisde men naar een veel minder centraal gelegen gebouw in de Gewerbehofstraße. Uiteindelijk komt ook Alpina zoals zoveel andere merken in deze tijd niet uit de problemen. Het kantoor in Biel werd gesloten, alleen in Duitsland bleef in Keulen een vertegenwoordiging.

De Alpina-aandelen waren uiteindelijk geheel in handen van de Duitser Hans Gerl gekomen. De naam Alpina was in Duitsland nog een begrip bij de Dugena-klanten. Na het opheffen van de Dugena vereniging zag men voor het merk Alpina nog mogelijkheden. De gebruikte uurwerken kwamen hoofdzakelijk van ETA. Met de comeback van het mechanische uurwerk werden ook de ETA-automatsche uurwerken, -handopwind uurwerken van (Peseux) en -chronografen van (Valjoux) in de collectie opgenomen. Doch helaas besloten de eigenaren in Duitsland in 2000,uiteindelijk het merk Alpina van de markt te halen.

Alpina in Duitsland

Alpina Glashütte
Wijzerplaat opdruk van een zakhorloge

In 1899 werd in Berlijn een Duitse hoofdvertegenwoordiging (Alpina Berlin) opgericht. In 1904 sloot J. Assmann, Glashütte zich bij de Union Hologère aan, ten behoeven van de Duitse markt.

Rond 1909 begon Alpina Union Horlogère in Glashütte, Altenbergerstr. 18, de "Präcisions-Uhrenfabrik Alpina", welke onder de naam "Alpina Union Horlogère Glashütte SA" horloges, meestal met Zwitserse werken en gebruikmaking van Glashütter gangdelen, produceerde. In 1912 werd de eerste Alpina chronometer in Glashütte vervaardigd, eveneens met een Zwitsers uurwerk en gebruik van Glashütter gangdelen. Vanaf 1913 werden ook de 21-ligne uurwerken voor de Duitse marine geproduceerd.

Alpina betrok o.a. werken van het kaliber 58 van de UROFA en werkten deze naar Alpina maatstaven af. Tijdens de tweede wereldoorlog werden ook uurwerken van het kaliber 48 door Alpina Berlijn afgewerkt en afgeregeld.

In 1917 kwam het op politieke gronden tegen het einde van de eerste wereldoorlog tot een splitsing van de Union Horlogère SA in Biel/Zwitserland en de Alpina Deutsche Uhrmacher-Genossenschaft GmbH (ADUG) in Berlijn/Duitsland

Na de tweede wereldoorlog werd de Duitse tak van Alpina gereorganiseerd en startte in 1949 in Darmstadt opnieuw als DUGENA, Deutsche Uhrmacher-Genossenschaft Alpina. De Duitse Alpina werd in 1972 opgeheven.

De wedergeboorte van het horlogemerk Alpina in Zwitserland

Huidige logo

In Zwitserland was nog interesse voor het beroemde aanwezig. En werd het merk Alpina in 2002 door Frederique Constant in Genève o.l.v. Dr. Peter Stas verworven.

De nieuwe Alpina Watches International SA betrok hun werkplaatsen en kantoren in Plan-les-Ouates, een voorstad van Genève. In 2003 werd Alpina op de Baselworld weer met een complete modellenserie op de markt gezet. Daarbei werd het imago ven het merk weer teruggekoppeld aan de "geest van de alpinisten". In overeenstemming daarmee hebben de nieuw modellen een sportief en robuust aanzien.

Adres

Alpina Watch International S.A.
8, Chemin de la Galaise
Plan-les-Ouates
CH-1228 Genf
Tel: +41 22 860 0180
Fax: +41 22 860 0464

Literatuur

  • Die Uhr am Handgelenk. Die Geschichte der Armbanduhr (Gebundene Ausgabe); Autor: Anton Kreuzer; ISBN 3853782000
  • Festschrift Alpina Gruen 1933 und Fournitures der Alpina Gruen Gilde Kaliber
  • Offizieller Katalog der Erzatzteile der Schweizer Uhr
  • Bestfit Encyclopedia of watch material part 1 and 2 1968
  • Flume Werksucher 1947, 1952, K1, K2, K3
  • Kaliberliste Alpina, Gruen, A-werke, Festa, Novice, Terval; Auteur: P.Andriessen
  • Archief Juwelier Andriessen
  • Clock and watch trademark index european origin; Autor: Karl Kochmann; ISBN 0-933396-31-7
  • Swiss Timepiece Makers; Autor: Kathleen H.Pritchard; ISBN 0-914659-79-0

Verdere informatie

Weblinks